KORISNI SAVJETI

Dan je sigurnijeg interneta, evo što možete učiniti za sebe

09.02.2016 u 10:28

Bionic
Reading

Dan je sigurnijeg interneta pa zašto se ne bi podsjetili osnovnih pravila sigurnijeg surfanja internetom. Bili dijete ili odrasla osoba, pročitajte i usvojite ove jednostavne savjete

Hrvatska je među najrizičnijim zemljama u Europskoj uniji kad je računalna sigurnost u pitanju. Uz pomoć ovih lako primjenjivih savjeta, koje dijelimo s vama povodom Dana sigurnijeg interneta, bit ćete sigurniji dok se krećete bespućima interneta.

Nikad ne dijelite osobne informacije na društvenim medijima i aplikacijama za brbljanje. Ne možete znati tko sve vidi što pišete, niti gdje bi to moglo završiti. Zbog istog razloga nemojte ni prihvaćati zahtjeve za razgovor ljudi koje ne poznajete.

Izbjegavajte davanje osobnih podataka kao što su broj telefona, adrese, fotografije i tome sličnog ljudima koje ne poznajete i kojima ne vjerujete.

Budite uvijek uljudni i pristojni. Ponašajte se prema ljudima onako kako želite da se ponašaju prema vama. Vidite li komentare ili ponašanje koje vam se ne sviđa, obavijestite roditelje, učitelje ili nekoga kome vjerujete. Oni će znati što treba poduzeti. Ne uključujte se u takvo ponašanje, bili žrtvom ili ne.


Djecu savjetujte da razgovaraju s vama ili drugom odraslom osobom ukoliko imaju dvojbi i sumnji vezanih uz surfanje internetom.

Budite oprezni s privitcima. Koristite li aplikacije za brbljanje ili e-poštu, znate kako je moguće da će se u njima pojaviti poruke ili mailovi iz nepoznatih izvora s privitcima ili poveznicama. Najbolje je ne kliknuti na njih. Ako baš morate doznati što kriju, utipkajte adresu u adresnu traku (iako ni to ne prepopručujemo). Također, budite oprezni s najavama za filmove, oglasima i pri preuzimanju igara.

Koristite sigurne lozinke. Napravite različite lozinke za različite korisničke račune i mijenjajte ih često. Primijetite li nešto sumnjivo, prijavite odmah vlasniku servisa i promijenite lozinku.

Naučite prepoznavati prijevare. Metode kojima se cyberkriminalci koriste online uglavnom su dobro poznate, pa budite sumnjičavi kad vas netko pokušava uvjeriti kako ste osvojili zgoditak na lutriji, a da niste u njoj ni sudjelovali. Banka od vas neće tražiti pristupne podatke e-poštom. I tako dalje, i tako dalje. Dobar antivirusni alat trebao bi otkriti ove prijetnje, a pomoći će ako savladate osnove računalne sigurnosti i upotrijebite zdrav razum.


Svijest o sigurnosnim prijetnjama i roditeljski nadzor najbolji su način kako surfanje učiniti sigurnijim. Važno je da možete prepoznati rizike kojima su vaša djeca izložena online te da ih podučite što im je činiti u rizičnim situacijama. Dobar sustav za roditeljski nadzor pomoći će vam stvoriti sigurniju okolinu za surfanje za vašu djecu.

Zaštite računalo pouzdanim sigurnosnim rješenjem s najnovijim nadogradnjama. Čak je i besplatni antivirus bolji nego nikakav.

Budite oprezni s javnim wi-fi mrežama. Svi ih koristimo, u kafićima, restoranima, zračnim lukama i drugdje. Ponekad to ne možemo izbjeći, pa se pobrinite za dodatne mjere sigurnosti. Uvijek potražite sličicu lokota u adresnoj traci i izbjegavajte obavljanje financijskih transakcija u takvim situacijama.