SLJEDEĆI KORAK?

Apple bi da iPhoneom upravljamo bez diranja

08.02.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Sljedeća generacija iPhonea bi trebala donijeti nepšto veće izmjene u dizajnu, ako Apple nastavi pratiti dosadašnju 'politiku'. S obzirom da je ovih dana kompaniji iz Cupertina odobren neobičan patent za upravljanje sadržajem bez diranja zaslona, mnogi su odmah pomislili da upravo to stiže na iPhone 7

Američki patetni ured USPTO odobrio je 2. veljače patent pod oznakom 9,250,734, a koji opisuje 'korištenje jednog ili više senzora blizine u kombinaciji s jednim ili više senzora dodira na zaslonu kako bi se detektirao prst, dio tijela ili neki drugi objekt i pri tom kontrolirao jednu ili više funkcija, ovisno o slici dodira koju stvaraju spomenuti senzori'.

U praksi bi to značilo da korisnik bez dodirivanja zaslona prstom može skrolati internetskom stranicom, povećavati svjetlinu zaslona i slične radnje. Sama ideja nije potpuno nova, Samsung se ranije već igrao značajkom koju je nazvao Air View, a ova vrsta '3D dodira' je nešto što se našlo i u otkazanom prototipu Microsoftovog pametnog telefona kodnog imena McLaren.


Apple već neko vrijeme radi na istraživanju različitih mogućnosti kad je riječ o uobičajenom dodirivanju zaslona pa su na prošlogodišnjim modelima iPhonea integrirali 3D Touch mogućnost, koja može otkriti ne samo dodir prstom po zaslonu - već i razinu pritiska na njega.

Dosadašnje glasine govore kako bi nadolazeći iPhone mogao izgubiti 3,5mm priključak za slušalice kako bi postao što tanji, a govori se da će jedna od sljedećih generacija najpopularnijeg smartphonea na svijetu izgubiti i Home tipku. Hoće li je zamijeniti upravo nešto slično ovom što opisuje patent tek treba vidjeti.