POST FESTUM

Bug Future Show spreman je za novu razinu

29.01.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Tehnološki show u režiji časopisa Bug potvrdio je status jednog od najatraktivnijih događanja te vrste u Zagrebu i Hrvatskoj. No vrijeme je za korak dalje

Zagrebačko kino Europa bilo je 28. siječnja ponovno epicentrom tehnoloških razgovora i doživljaja. Uz podršku niza sponzora, predvođenih Hrvatskim Telekomom, bagovci su uspjeli ne samo ponoviti uspjeh i visoku razinu organizacije prethodnih izdanja svog jednodnevnog događanja, već ih ponešto i nadmašiti.

Malo je reći kako se za Bug Future Show 2016 tražila ulaznica više. Predavanja su tijekom prvih udarnih sati bila dupkom popunjena, kroz predvorje se moralo probijati, a na slobodno mjesto u kafiću moralo se neko vrijeme čekati u redu. Gužva je s popodnevnim satima ponešto splasnula, ali usprkos tome zanimanje je i dalje bilo na visokoj razini.

Službeni podatak o 1500 registriranih posjetitelja čini mi se donekle podcijenjenim. No prihvatimo li to da je bar otprilike točan, to BFS po broju posjetitelja svrstava među najveće domaće tehnološke konferencije, uz bok onima s puno duljom tradicijom poput WinDaysa, Combisove konferencije ili nekadašnjeg IBM Foruma.


Treba reći kako ta događanja nisu posve usporediva - ako ništa drugo, BFS je besplatan - niti namijenjena istoj publici. Ipak, nakon trećeg događanja s porastom broja posjetitelja može se reći kako su direktor sadržaja Dragan Petric i njegov tim pronašli pravi recept za događanje koje će u podjednakoj mjeri zadovoljiti užu tehnološku scenu i širu, manje upućenu, ali svejedno zainteresiranu javnost.

Bio je to zabavan i zanimljiv kolaž ozbiljnih i manje ozbiljnih tema, s pregledom najvažnijih trendova digitalne industrije, u prilično opuštenoj atmosferi i uz sudjelovanje 35 stručnjaka s vrlo raznovrsnih područja u rasponu od digitalizacije i virtualne stvarnosti preko crowdfundinga i 3D printanja do obrazovanja, popularizacije matematike i aktualnih tema vezanih uz automobilsku industriju.

Možda nije po svačijem ukusu, možda su u pravu oni koji zamjeraju u nekim aspektima previše površan pristup, ali čini mi se da možemo biti sretni zato što Hrvatska ima događanje ove vrste. I što ono raste.


Dojma sam kako je ovim izdanjem BFS došao do krajnje granice kapaciteta u kojima se trenutno odvija.

Kino Europa je šarmantan prostor u središtu glavnog grada, ali neće moći izdržati veći priljev posjetitelja, a da se to ne počne negativno odražavati na doživljaj kakav pruža BFS. Vrijeme je ili za disperziju događanja na obližnje prostore (po modelu kakav koristi festival IFCC Croatia) ili za potpuno novu lokaciju.

Znam da im to nije omiljena opcija, ali navijam za to da se kolege iz Buga odluče na prijelaz na novi level