I TO SMO DOČEKALI

Trgovci vas više neće smjeti gnjaviti telefonom!

29.12.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Nadolazeća godina nosi novosti na području elektroničkih komunikacija, najavljuju iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti

Zanimljiva bi vam mogla biti uspostava Registra za potrošače 'Ne zovi', koja će svim pretplatnicima telefonskih usluga, ako to žele, omogućiti da ih trgovci koji se bave prodajom i promidžbom putem telefona više neće smjeti nazivati ili slati SMS/MMS-ove

Prije puštanja u rad Registra 'Ne zovi', što bi se trebalo dogoditi u drugoj polovici 2016., početkom sljedeće godine provest će se i javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u dijelu obveza jasnog i transparentnog načina promidžbe i prodaje elektroničkih komunikacijskih usluga, prvenstveno putem sredstava daljinske komunikacije, kao što je prodaja putem telefona.

Time će se, kažu u HAKOM-u, osigurati jednoobraznost u postupcima promidžbe i prodaje od strane operatora kako bi korisnici raspolagali sa svim potrebnim informacijama prilikom odluke žele li neku uslugu ili ne, kao i davanje jasnijih informacija o pravima korisnika u slučaju ovakvog načina sklapanja ugovora za izabrane usluge.


Zajedno s Registrom, ove izmjene podzakonskih propisa će osigurati veći stupanj zaštite korisnika elektroničkih komunikacija, poglavito osoba starije životne dobi, koji su se pokazali kao najranjivija skupina potrošača u slučajevima daljinske prodaje i promidžbe.

U sklopu HAKOM-ovog programa digitalizacije poslovanja započet će izrada dvije nove aplikacije usmjerene jednostavnijem, jeftinijem i bržem rješavanju zahtjeva građana ili tvrtki: e-pravo puta i e-glavni projekti.

Digitalizacijom podnošenja i rješavanja zahtjeva za pravo puta ili dobivanja potrebnih potvrda glavnih građevinskih projekata, HAKOM će se još više približiti krajnjim korisnicima i ostalim dionicima tržišta elektroničkih komunikacija.

Sredinom 2016. HAKOM u okviru svojeg Interaktivnog GIS portala planira objaviti podatke o odašiljačima mreža pokretnih komunikacija te televizijskim odašiljačima. Time će javnosti biti dostupni osnovni podaci o radijskim postajama na zemljopisnoj podlozi, što će olakšati i ubrzati pristup informacijama.

Početkom 2016. očekuje se i javna rasprava o Pravilniku o načinu i uvjetima pristupa i zajedničkog korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme kako bi se uklonile određene nejasnoće oko načina popunjavanja cijevi i refundiranja troškova te detaljnije propisao proces ugovaranja zajedničkog korištenja kabelske kanalizacije.


Sredinom 2016. započet će provjera ispunjenosti obveza povećanja brzina pristupa internetu na minimalno 30 Mbit/s kod ciljanih korisnika obuhvaćenih HAKOM-ovim programom potpora, kao što su mnoge školske i zdravstvene ustanove u Hrvatskoj do kojih je uz pomoć HAKOM-ovih potpora izgrađena infrastruktura za velike pristupne brzine internetu.

U 2016. bi trebale biti donešene i odluke o veleprodajnim cijenama operatora sa značajnom tržišnom snagom, temeljenih na rezultatima ažuriranih troškovnih modela. Naime, troškovni modeli su završeni 2013. nakon čega su bile donijete trenutno vrijedeće odluke o veleprodajnim uvjetima među operatorima na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija, a odlukama u 2016. HAKOM će definirati uvjete za sljedeće razdoblje.

Nastavno na zaključke Svjetske radiokomunikacijske konferencije, održane u studenom ove godine (WRC-15), HAKOM će tijekom sljedeće godine usklađivati propise vezano uz uporabu radiofrekvencijskog spektra u Hrvatskoj.

Time će za pojedine frekvencijske pojaseve biti moguće proširenje postojećih usluga (npr. mreža pokretnih komunikacija ili drugih mreža radijskih komunikacija). HAKOM i u 2016., u suradnji s dionicima i čimbenicima na tržištu, nastavlja rad na pripremi za prelazak na zemaljsko odašiljanje TV signala u tehnologiji DVB-T2 i na oslobađanju 'druge digitalne dividende'.

Prije ljeta očekuje se značajno smanjenje ili potpuni prestanak istokanalnih smetnji u TV pojasu. Ukoliko talijanska strana ne bude slijedila odredbe i rokove iz propisa koje je donijela posljednjih mjeseci, nakon upornih pritisaka s hrvatske strane, HAKOM će i nadalje, sukladno svojim ovlastima, inzistirati na rješavanju ovog problema putem međunarodnih institucija i Radne grupe za prekograničnu koordinaciju pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije.

Više o planovima HAKOM-a za sljedeću godinu: Godišnji program rada HAKOM-a za 2016.