'SITNICA'

Stigla je Nokijina VR kamera; pripremite 430.000 kuna!

01.12.2015 u 14:28

Bionic
Reading

Bivši div mobilne industrije, Nokia, već neko vrijeme istražuje različite proizvodne segmente kako bi ostali bitni u svijetu tehnologija. Kako VR postaje sve bližim, tako su i Finci još u rujnu otkrili kamericu OZO, namijenjenu stvaranju upravo takvog sadržaja. Sada mu je poznata i cijena - od 'sitnih' 60 tisuća dolara

Nokia nije posebno tajila da je riječ o 'gadgetu' koji nije namijenjen potrošačkim masama već industriji profesionalaca. Ovaj uređaj je sada dostupan za prednarudžbu, a za to se traži i polog od pet tisuća dolara. Čak i OZO Docking Station namijenjen punjenju baterije i prebacivanju multimedijalnih funkcija i sadržaja na računalo preko USB 3.0 veze košta 1.500 dolara.

Ako već cijena potrošače ne uvjeri da nije riječ o gadgetu za igranje, možda će to biti njegove mogućnosti. Nokia OZO koristi ukupno osam optičkih sustava, a svaki od njih se nalazi ispred 2K x 2K senzora. Oni pokrivaju vidno polje od 360° puta 180° i stvaraju 3D sliku pri 30fps uz izvrstan dinamički raspon i osnovnu osjetljivost od ISO 400. Kako bi multimedijalni doživljaj bio potpun, kamerica donosi i osam posebnih mikrofona.

Kamerica snima osam kanala RAW video i audio materijala na 500-gigabajtni SSD, a konačni video je moguće sastaviti na razlučivosti od 8K puta 4K pri 10-bitnoj dubini boja. OZO naravno integrira i Wi-Fi za bežičnu kontrolu, no ta funkcija radi tek preko Appleovog OS X.

Teško je reći išta drugo osim da se jedva čeka na prve uratke napravljene ovim 'strojem'. Više tehničkih detalja je moguće pronaći na Nokijinim stranicama