MI NISMO POGODILI

Znate li što je prvo ikada kupljeno online?

28.11.2015 u 08:23

Bionic
Reading

Prvom transakcijom e-trgovine nije plaćena pizza iz Pizza Huta, niti je tako nabavljena marihuana. Što onda jest?

Puno je teorija online o tome što bi trebali smatrati prvom transakcijom e-trgovine. Je li to bila kupovina marihuane, koju su studenti sa Stanforda nabavljali od onih s MIT-a između 1971. i 1974. godine? Nije. Samo su razmijenili poruke, ne i novac.

Možda Jane Snowball, 72-godišnja Britanka koja je 1984. godine upotrijebila Video Tex kako bi kupila margarin, jaja i kukuruzne pahuljice u lokalnoj trgovini? Odgovor je ponovno niječan: nije koristila općeprihvaćenu tehnologiju i platila je robu gotovinom.


Pa kad i gdje se dogodio taj povijesni čin? Čini se kako prvu pravu e-trgovinsku transakciju možemo pripisati tehnološkom startupu Net Market, u kojem su 11. kolovoza 1994. bili svjedocima prve sigurne transakcije online. Osnivač Net Marketa Dan Kohn je tog dana, naime, imao priliku promatrati svog prijatelja kako kupuje Stingov CD koristeći kreditnu karticu.

Nisu imali pojma koliko će e-trgovina postati velikom samo koje desetljeće kasnije. No, poput svih velikih putovanja, i ovo je počelo prvim korakom.

Pogledajte:

Proceed to Checkout: The Unexpected Story of How Ecommerce Started

Više:Next Web