DIVLJA ZADNJA GRANICA

Amerikanci si dali dozvolu za svemirsko rudarenje

26.11.2015 u 12:55

Bionic
Reading

Izvlačenje vrijednih minerala i ruda iz asteroida tehnički još uvijek nije moguće. Ali, pravni okvir već je spreman: na snagu je stupio zakon koji tu djelatnost čini posve legalnom, barem za državljane Sjedinjenih Država

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je Commercial Space Launch Competitiveness Act (CSLCA), čime je zakon koji legalizira rudarske aktivnosti na asteroidima stupio na snagu.

Između ostalog, bavi se s nekoliko aspekata svemirskih putovanja. Primjerice, SAD će nastaviti ispunjavati obveze vezane uz Međunarodnu svemirsku postaju do idućeg desetljeća, olakšava regulativne obveze vezane uz svemirske startupove i regulira legalnost rudarenja po asteroidima.

Daje okvir za uspostavu vlasničkih prava na nebeskim tijelima u svrhu rudarenja. Iako na sama nebeska tijela niti jedna zemlja ili tvrtka ne može polagati prava, može prisvojiti ono čega se dokopa rudarenjem.


Privatne tvrtke koje se bave svemirskim letovima, kao što su SpaceX i Virgin Galactic, i dalje će biti odgovorne američkim regulatornim tijelima, ali će regulativa biti manje stroga od one s kojom mora računati ostatak zrakoplovne industrije.

Više:Gizmodo