MOGU I SAMI

Mozilla više ne treba Googleove pare

02.12.2015 u 06:03

Bionic
Reading

Proizvođač Firefoxa godinama je ubirao novac od pretraživanja obavljenog Googleovom tražilicom u tom web pregledniku. Sad se oslanjaju na Yahoo, Baidu i druge, a očekuju kako će im prihodi rasti

Google je godinama de facto sponzorirao Mozillu plaćanjem za pretraživanje obavljeno u Firefoxu. Tijekom prošle godine to je donijelo većinu od 330 milijuna dolara Mozillinih godišnjih prihoda.

Krajem 2014. raskinuli su ugovor s Googleom i preusmjerili se na regionalne dogovore s drugim tražilicama, među kojima se ističu Yahoo u Sjedinjenim Državama, Baidu u Kini i Yandex u Rusiji. Od Googlea više ne uzimaju ni centa, iako je njegova tražilica u početnim postavkama Firefoxa u Europi.

Za Mozillu veća konkurencija među dobavljačima znači više izbora za potrošače kad je u pitanju pristup informacijama i uslugama online. Internetski svijet duboko je zakoračio u post PC eru, šireći se u mobilno surfanje nad kojim čvrst nadzor imaju tvrtke poput Applea i Googlea.

Samostalna Mozilla trebala bi tim divovima otežati zlorabu moći putem, primjerice, iskrivljavanja rezultata pretrage ili blokiranja pristupa suparničkom sadržaju, ali i nagristi dominaciju u mobilnom pretraživanju. U tom su smjeru već krenuli, nudeći Firefox OS kao zamjenu za Android


Google i Mozilla čestu su saveznici u nastojanjima da web naprave boljim mjestom za e-trgovinu, blogove, društvene mreže, objavu vijesti, komunikaciju i druge aktivnosti. No, količina novca koja je stizala od Googlea otežavala je Mozilli ostvarivanje samozadanog cilja: pružiti ljudima izbor aktivnosti online. Trenutno su financijski neovisni i očekuju kako će moći nastaviti bez Googleovog novca.

Prihodi su im rasli za 16 milijuna dolara u odnosu na 2013., a za ovu godinu rezultat bi mogao biti još bolji. Krajem prošle godine imali su 270 milijuna dolara u gotovini, za 20 milijuna više nego godinu ranije. Zapošljavaju oko tisuću ljudi diljem svijeta te više od deset tisuća volontera.

Više:CNET