LI-FI STANDARD

Sad je gotovo sigurno - stižu nam 100 puta brže bežične mreže!

26.11.2015 u 07:12

Bionic
Reading

Li-Fi bežični prijenos podataka je već godinama u razvoju, no nedavno se prešao i možda najbitniji korak - testiranje u stvarnom svijetu. I u tim uvjetima, Li-Fi se pokazao stotinjak puta bržim od uobičajenih Wi-Fi mreža

Kako Li-Fi funkcionira? O tom je bilo riječi ranije, a do danas se proces usavršavao: 'Podatke se prvo odašilje u LED žarulju, jednu od onih koju možda koristite u uredu ili dnevnoj sobi. Žarulja se potom pali i gasi tako da treperi milijarde puta u sekundi, toliko brzo da to ljudsko oko ne može ni primijetiti, odašiljući podatke prema uređaju - minijaturnoj kameri koja prepoznaje vidljivo svjetlo - na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, a koji treperenje pretvara u podatke. LED žarulje mogu treperiti dovoljno brzo za do deset puta brži prijenos podataka nego što to mogu sadašnje mreže. Ali imaju i ograničenje: moraju vam biti u vidnom polju ako ih želite koristiti za prijenos podataka.'


Tehnologija itekako ima potencijala da promijeni svijet interneta općenito. Istraživači su u laboratorijima ranije ove godine postigli brzinu od 224 gigabita u sekundi, a na nedavnom testiranju u stvarnim uredskim i industrijskim prostorima u Estoniji su postigli brzine od 1GB u sekundi, stotinjak puta brže od postojećih Wi-Fi rješenja.

Srce svega i dalje čini pametna rasvjeta, koja služi za prijenos podataka. Zvuči neobično da treperenje žarulja na različitim frekvencijama neće izludjeti ljude koji budu radili u njihovoj rasvjeti, no istraživači tvrde da se proces odvija takvom brzinom da oči to ne mogu niti primijetiti.

Zanimljivo je da brojni istraživači u ovom segmentu smatraju i da je Li-Fi pored prednosti u brzini prijenosa podataka i sigurniji za te podatke. Dok Wi-Fi 'prolazi' vidljive barijere, Li-Fi funkcionira samo tamo gdje se svjetlost koja 'prenosi podatke' može detektirati. To je ujedno i razlog zašto Li-Fi neće baš u potpnosti zamijeniti Wi-Fi mreže u skorije vrijeme, a tu je i problem infrastrukture.

Za početak je izgledno kombiniranje dvaju tehnologija za brži i sigurniji internet.