NX1

Nexa traži pomoć kako bi napravili 'prvi brzi 3D pisač za svakoga'

26.11.2015 u 07:12

Bionic
Reading

Za razliku od brojnih 3D pisača koji sloj po sloj nanose materijal na površinu kako bi korisnik dobio gotovi objekt, postoji i metoda izrade objekata iz 'bazena' s plastičnom smolom. Upravo na to cilja kompanija Nexa3D svojim pisačem NX1, navodeći i kako je riječ o prvom brzom 3D pisaču kojeg može nabaviti svatko

Nexa tvrdi kako je njihovim uređajem moguće izrađivati objekte pri brzini od 1cm u minuti, što je nekoliko desetaka puta brže od uobičajenih 3D printera koji nanose sloj po sloj materijala, dok detalji mogu biti izvedeni na oko 120 mikrometara, blisko onom što radi Makerbot Replicator 2.

No, za masovno tržište Nexa3D treba pomoć potrošača, a kako drugačije nego - Kickstarter kampanjom. U njoj se traži ukupno 160 tisuća eura, a u trenutku pisanja teksta bilo je prikupljeno kakvih 60 tisuća eura uz preostalih 29 dana na Kickstarteru:

NX1 koristi LSPc tehnologiju (self-Lubricant Sublayer Photocuring), za koju tvrde da uvodi pravu revoluciju i sve popularniji segment 3D ispisa. Pored toga, Nexa navodi i kako je riječ o prvom ovakvom stand-alone rješenju u dizajnerskom kućištu namijenjenom smještanju na stol uz bežičnu povezivost.

Cijena ipak nije sitnica - na Kickstarteru uređaj s jednim spremnikom plastične smjese i dva filma potrebna za lubrikaciju košta 1.399 eura, a krajnja prodajna cijena će biti još viša (očekuje se oko 1.800 eura). Pod uvjetom da se kampanja financira, proizvod bi se na tržištu trebao naći u ožujku 2016. godine.