KOMUNIKATOR IZ STAR TREKA

Google je odustao od ovog projekta, a najradije bismo da nije

24.11.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Google već dugo, dugo vremena nije tek popularna internetska tražilica. Ovaj div je, iako i dalje zarađuje golem dio svojih prihoda oglašavanjem, pružio pipke u hrpu segmenata IT-industrije: U mobilne platforme, brdo internetskih servisa, eksperimentalne projekte poput Glassa i mnogo toga, uključujući pomalo zaboravljeni projekt koji svoje korijene vuče iz serijala Zvjezdane staze

U pitanju je bio komunikator - maleni Bluetooth nosivi gadget koji bi korisnicima omogućavao korištenje Googlea (i pripadajućih servisa, izgledno) samo glasom. Komunikator je bio opremljen kvalitetnim mikrofonom i zvučničkim sustavom kako bi korisnik primio informacije, a u intervjuu za Time viši potpredsjednik za pretraživanje Amit Singhal otkrio je i kako stvar izgleda.

Singhal je naveo da su im uistinu kao inspiracija poslužile brojne scene iz serijala 'Zvjezdane staze'. Tako se gadget smješten na prsima i aktivira se dodirom prstiju.

'Oduvijek sam želio taj dodatak. Pitate ga bilo što i jednostavno radi. Zato smo rekli da idemo napraviti prototip i vidjeti kako se ponaša u stvarnom životu.'

Amit SinghalCitat


Naravno, Singhal nije otkrio kada su točno radili na prototipu, no uređaj nikad nije izašao iz testne prototipne faze. Googleovi inženjeri su, usprkos brojnim drugim projektima, željeli istražiti i tu mogućnost - pronaći još prirodniji način komuniciranja.


Ekipa iz Mountain Viewa nerijetko inspiraciju traži u znanstvenofantastičnom materijalu iz popularne kulture, filmova i serijala. Tehnologija je danas omogućila nikad prirodnije postavljanje upita tražilici i brojnim drugim servisima (Google Now), a istovremeno se smanjuje mogućnost greške pri kontroli govora korisnika.

Singhal ipak navodi da su ljudi i znanost još uvijek predaleko od toga da računala 'razumiju' govor poput onog iz sci-fi materijala. No stvari su na dobrom putu.

Cijeli intervju u Timeu i brojne druge stvari o budućnosti IT-diva iz Mountain Viewa moguće je pronaći ovdje