SIGURNOST I POVJERENJE

MUP nadogradio aplikaciju; sada možemo slati i videosnimke

23.11.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nadogradilo je svoju aplikaciju MUP - Sigurnost i povjerenje te je sada svim korisnicima pri prijavi sumnje na prekršaj ili nekakvo kazneno djelo omogućeno priložiti i kratak videoisječak

Mobilna aplikacija MUP - Sigurnost i povjerenje kojom građani putem pametnih mobilnih telefona mogu prijaviti kaznena djela prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada hrvatske policije, unaprijeđena je na način da građani sada mogu slati i kratke videozapise. Maksimalna duljina videozapisa koji se može poslati ovim načinom je 60 sekundi.

Navedena aplikacija izrađena u sklopu projekta E-policija dostupna je na sva tri operativna sustava - Android, iOS i OS Windows Phone, a nadogradnjom mobilne aplikacije proširene su mogućnosti kojima građani policiji mogu dojaviti razne događaje kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv.

Nadograđenu verziju aplikacije građani mogu instalirati preko poveznica objavljenih na internetskoj stranici MUP-a i svih policijskih uprava. Građanima koji već imaju instaliranu aplikaciju, u centru za upravljanje (App store, Google Play, Windows Store) pojavit će se obavijest o mogućnosti nadogradnje.

Da podsjetimo, MUP Republike Hrvatske u rujnu je pokrenuo svoj pilot-projekt E-policija. Projekt uključuje cijeli niz noviteta te poboljšanja u svakodnevnom radu policijskih i ostalih djelatnika MUP-a, ali i omogućuje građanima da se uključe u borbu protiv kriminala. Upravo je spomenuta aplikacija jedan od dostupnih načina.

Dobar dio korisnika odlučio se uključiti u ovu akciju policije tako da je aplikaciju u samo nekoliko dana skinulo nekoliko desetaka tisuća korisnika. Vrijedi upozoriti da će MUP reagirati i na sve lažne dojave te takve korisnike propisno kazniti

Korištenje aplikacije MUP - Sigurnost i povjerenje prilično je jednostavan - građanin pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ako želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima koji zaprime poruku kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku ovako zaprimljenu dojavu policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi ili je pak odbijaju kao nevažnu.