'FAIR USE'

Google će vaše YouTube filmiće štititi i na sudu

23.11.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Google će navodno pokriti do milijun dolara u sudskim parnicama kako bi obranio 'fair use' materijal. Dok mnogo korisnika nelegalno grabi YouTube materijal i postavlja ga na nevezane Facebook stranice, postoji i nekolicina korisnika koji od zaštićenog materijala rade vlastiti, bilo da je riječ o kritikama, parodijama ili nečem trećem što spada pod 'fair use'

YouTubeov pravnik Fred von Lohmann nedavno je na službenom blogu objavio kako će Google zaštititi neke od najboljih primjera fair use materijala, što je itekako pohvalno. Uz dozvolu tvoraca sadržaja, YouTube će najbolje sadržaje izdvojiti na YouTube Copyright Center i pokriti troškove mogućih copyright tužbi kontra takvog materijala.

Nažalost, YouTube neće štititi baš sve svoje korisnike, već će se morati boriti protiv DMCA zahtjeva u sklopu uobičajenog procesa, još uvijek bez dovoljno pravne podrške.

Stvari će se možda izmijeniti, jer su u YouTubeu svjesni straha od DMCA zahtjeva. Ipak, nadaju se kako će ovakva vrsta zaštite za najbolji materijal imati pozitivan utjecaj na sve tvorce video sadržaja te da će se time osigurati da YouTube ekosustav i dalje bude mjestom za izražavanje i kreativnost.