ENABLE HACKATHON

Programiranjem protiv nasilja među djecom

18.11.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Kako spriječiti nasilje među najmlađima? Tehnologijom! Microsoft Hrvatska priopćava kako su zajedno s udrugom 'Suradnici u učenju' u OŠ Kajzerica pripremili posebno predavanje i radionicu. Na njoj su sudjelovali timovi s međunarodnog natjecanja ENABLE Hackathon, a četiri tima djece od devet do 16 godina podučavali su 40-tak svojih vršnjaka o prednostima tehnologije, programiranju i odgovornom korištenju ICT-a

Mladi timovi su predstavili svoje projekte, s ciljem pokazivanja na koji način upravo tehnologija može pomoću u suzbijanju bullyinga u školama. Među prikazanim projektima bilo je aplikacija i mrežnog sadržaja koje su kreirali upravo mališani uz pomoć svojih mentora, a cilj je upravo prevencija nasilja.

'Projekt ENABLE odgovara na pitanje kako osnažiti djecu da budu spremna za snalaženje u situacijama elektroničkog nasilja. On potiče djecu da u virtualnom svijetu budu pristojna, kreativna, suosjećajna, empatična, da pruže podršku, pokažu svoje uspjehe i pohvale tuđe da pokažu svoje dobre strane te da zagovaraju sebe bez ugrožavanja drugih. Sve su to nužne vještine u današnjem svijetu i briga nas odraslih je da djecu naučimo odgovornom i primjerenom korištenju interneta i svih drugih tehnologija', izjavila je Lidija Kralj, voditeljica projekta ENABLE u Hrvatskoj.


Tim RIK iz Popovače je razviju aplikaciju ERA (ENABLE Rating App), koja služi kao pomoć roditeljima za provjeru igara koje djeca igraju. App nudi mogućnost ocjenjivanja naslova, a na temelju toga i komentara korisnici mogu procijeniti stupanj nasilja u igri te odlučiti je li ona za dijete ili ne.

Tim iz OŠ Frana Krste Frankopana iz Zagreba kreirao je blog Black Sheep, koji će poslužiti kao edukativna platforma s informacijama o bullyingu. To uključuje i korisne savjete te zanimljivosti vezane uz sprečavanje nasilja među mladima.

Aplikaciju SpotyUp razvio je pak tim iz OŠ Velika Mlaka i OŠ E.Kumičić iz Velike Gorice. Ovaj app služi kako bi klinci mogli unositi opise lijepih i ružnih stvari koje im se događaju.

Projekt Happy su pak razvili učenici OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog, Gimnazije Fran Galović i Obrtničke škole iz Koprivnice. Ova svojevrsna društvena mreža je namijenjena učenicima koji su zlostavljani, ali i zlostavljačima te stručnim službama poput psihologa, pedagoga, razrednika i dr.

'Često zaboravljamo da nam i djeca svojim idejama i kreativnošću mogu pomoći u borbi protiv nasilja među vršnjacima te na taj način zajedno možemo doprinijeli osnaživanju djece i mladih u Hrvatskoj. Tehnologija u tome igra posebno važnu ulogu i iznimno je bitno da se djecu u što mlađoj dobi potiče na korištenje i edukaciju o informacijskim tehnologijama čime doprinosimo izgradnji pozitivnog sustava vrijednosti u društvu, izjavio je Ivan Vidaković, predsjednik Microsofta Hrvatska.