PERFORMANSE U IGRAMA

Windowsi 'rasturaju' SteamOS na identičnom hardveru

17.11.2015 u 08:41

Bionic
Reading

Ekipa stranice Ars Technica nedavno je napravila opsežan test SteamOS platforme. U njemu su na isto računalo stavili obje platforme (Windows i SteamOS) i otkrili kako na Valveovoj platformi naslovi imaju pad fps-a 21 do 58 posto...

Zanimljivo je da su developeri platforme još lani autoru teksta na Ars Technica otkrili kako je na SteamOS jako teško postići iste performanse kao na Windowsima. Tada je krivnja pala na stanje Linux upravljačkih programa, OpenGL alata, ali i enginea koji pogoni dio naslova. Neki navode da je problem i Wine te da su naslovi jednostavno nativno namijenjeni pokretanju na Windows operativnim sustavima, što pruža značajnu prednost.

Neki naslovi su u testovima bili i neigrivi. Shadow of Mordor na Ultra postavkama i visokoj razlučivosti je u prosjeku imao 34,5fps na Windowsima, dok je na SteamOS platformi to iznosilo jako loših 14,6fps.


Ni Valveovi vlastiti naslovi nisu prošli mnogo bolje. Portal, Team Fortress 2, DOTA 2, svi su redom imali značajno lošije performanse na SteamOS-u. Zanimljivo je ipak da je Left 4 Dead 2 bio nešto optimiziraniji od ostatka društva, no autori teksta navode kako nema niti traga obećanju Valvea o poboljšanju performansi u tom naslovu općenito. Je li SteamOS onda idealan za gamersku populaciju? U ovom trenutku teško je opravdati kupovinu Steam Machinea.

Alienware npr. prodaje Alpha 'računalne konzole' koje su oko pedesetak dolara jeftinije od identičnih Steam Machine računala.