PREGRŠT NOVOSTI

Ovo su najbolje mogućnosti nove nadogradnje Windowsa 10

14.11.2015 u 06:18

Bionic
Reading

Ovih dana stigla je prva velika nadogradnja za Windows 10 platformu. Mnogi su je (iako neslužbeno) nazvali Service Packom, a entuzijasti su očekivali ovaj niz zakrpi i novih mogućnosti kako bi uopće prešli sa starijih Windows operativnih sustava na novi. Što sve dobrog pored peglanja bugova i poboljšanja performansi donosi osvježenje?

Dok su Microsoftovci već naveli što se može očekivati od ažuriranja, mnogo manjih (i nadasve dobrih) izmjena nisu spomenuli. U njima su, pak, već do sada mogli uživati članovi Insider programa.

Windows 10 nadogradnja donosi novu Messanging+Skype aplikaciju. Riječ je o potpuno novoj nativnoj aplikaciji i o dugoočekivanoj integraciji sa servisom Skype. No, kako se i ranije najavljivalo, riječ je tek o jednoj fazi integracije pa su mogućnosti za sada prilično siromašne. Zgodno je što se sada na poruke može odgovarati izravno iz sustava za obavijesti, a Cortana može slati SMS poruke kroz telefon (samo na Windowsima).


Sad je moguće i van tablet režima rada u Windows 10 mijenjati veličinu dva 'snapped' prozora jedan pored drugog. Dovoljno je tek dodirnuti ili kliknuti na centar gdje se spajaju kako bi se veličina prozora obje aplikacije mijenjala odjednom.

Mnogima je na Windows 10 OS-u nedostajala mogućnost mijenjanja boje glavnog dijela prozora (Title Bar), a što je s novom nadogradnjom moguće. Dovoljno je otići u Personalization > Colors.

Start izbornik je sada širi za jedan stupac 'pločica', a maksimalni broj aplikacija vidljivih na 'pločicama' povećao se s 512 na 2.048.

Pored uobičajenih obećanja o poboljšanju performansi, uređaji s manje radne memorije sigurno će lakše disati u nešto izmijenjenom načinu rada Windows 'desetke'. O tome je Microsoft već ranije obavijestio Insidere

Vlasnici najnovije (6.) generacije Intelovih Core procesora moći će iskoristiti Speed Shift. U pitanju je značajka koja bi trebala značajno poboljšati odziv i osigurati glatkoću rada na računalu neovisno o zadaći. Dok ne povećava radni takt procesora ili nešto slično, ona zapravo osigurava mnogo brže mijenjanje radnog takta procesora, čime dijelovi sustava funkcioniraju bolje.