OČEKIVANO

Microsoft bi milijardu korisnika, no usporava se broj instalacija Windowsa 10

03.11.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon brzog početnog rasta i grabljenja tržišta i računala diljem svijeta, korisnici su počeli sporije instalirati novu generaciju Windows operativnog sustava. U trećem mjesecu dostupnosti Windows 10 polako načinje 8 posto tržišnog udjela...

Naravno, Windows 7 se i dalje nalazi na svakom drugom računalu svijeta, iako je postotak nešto opao s dolaskom 'desetke' i mogućnosti besplatne nadogradnje. Tako je u odnosu na srpanjskih 60,73 posto Windows 7 pao na 55,71 posto prema podacima Net Applicationsa.

Prema podacima iz Microsofta s konca listopada, Windows 10 se instalirao kakvih 120 milijuna puta, a plan diva iz Redmonda je da do 2017. godine ukupno bude milijardi korisnika.


Windows 7 po popularnosti i dalje slijedi Windows XP, s 11,68 posto udjela, nakon čega stiže Windows 8.1 (10,68 posto udjela). Nastave li se stvari ovim tempom, do konca godine Windows 10 bi trebao prestići Windows 8.1, no trebat će mjeseci - možda i godine da se Windows 7 ozbiljnije ugrozi.

Microsoft je stoga pokrenuo plan da se i ostatak računala koja nisu iskoristila mogućnost besplatne nadogradnje (s Windowsa 7 i 8) nadogradi. Tome će pomoći forsiranje Redmondovaca na instalaciji, koja se trenutno nalazi tek kao opcija. U skorije vrijeme pod Windows Update će se Windows 10 pojaviti i kao Recommended, čime će biti još teže izbjeći nadogradnju.

S druge strane priče, među populacijom obožavatelja računalnih igara na platformi Steam, Windows 10 je u listopadu ugrabio gotovo 27 posto udjela