VRIJEDAN PROJEKT

IRB priprema cool labos za napredne studente

23.10.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Novi projekt 'Ruđerov interaktivni laboratorij' osmišljen je kako bi omogućio profesorima, mentorima i nadarenim učenicima pripreme za znanstvene olimpijade, praktične radionice i treninge, ali i zainteresirao mlade za prirodnie, biomedicinske i informatičke znanostima

Potaknut zaostajanjem Hrvatske u inovativnosti, izostankom odgovarajuće podrške za nadarene učenike i studente te povećanim zanimanjem za svoj rad i istraživanja, Institut Ruđer Bošković (IRB) pokrenuo je projekt 'Ruđerov interaktivni laboratorij'.

Laboratorij - trenutno među finalistima natječaja 'Zajedno smo jači' - osmišljen je kako bi omogućio profesorima, mentorima i nadarenim učenicima pripreme za znanstvene olimpijade, praktične radionice i treninge, utemeljene na metodi 'učenje kroz istraživanje' kroz mini-znanstvene projekte koje će polaznici realizirati uz pomoć znanstvenika.

Kratkoročni cilj je opremiti laboratorij i pripremiti ga za praktičnu nastavu, kao i za pripremu za natjecanja znanja te edukaciju nastavnika i studenata koji se bave popularizacijom znanosti.


Na natječaj 'Zajedno smo jači' su se prijavili kako bi prikupili sredstva za adaptaciju prostora u interaktivni laboratorij površine oko 50 kvadratnih metara.

U drugoj fazi će identificirati učenike zainteresirane za znanost i pružiti im izvannastavno obrazovanje, educirati nastavnike o primijeni suvremenih znanstvenih koncepata u nastavi, omogućiti učenicima rad na istraživačkim projektima pod nadzorom znanstvenika, razviti vještine analize podataka te prezentacijske i komunikacijske vještine, kao i potaknuti suradnju i razmjenu iskustava i ideja.

Projekt predviđa i nabavku znanstvenih instrumenata, edukativne programe...

Dugoročno, cilj je direktnom interakcijom sa znanstvenicima pobuditi interes srednjoškolaca za karijeru u prirodnim, biomedicinskim i informatičkim znanostima.

Voditelj projekta je dr. sc. Marko Košiček. Aktivnostima u pet područja upravljaju programski koordinatori zaduženi za osmišljavanje i provedbu radionica i edukacija: dr. Saša Ceci (fizika), dr. Marko Košiček (biomedicina), dr. sc. Tomislav Portada (kemija), dr. sc. Vlatka Filipović Marijić (biologija), dr. sc. Matija Piškorec (ICT&elektronika). Za diseminaciju i komunikaciju rezultata zadužena je mag. Petra Buljević Zdjelarević

Projekt bi trebao povećati vidljivost znanosti u medijima, povećati svijest javnosti o važnosti znanosti i znanstvenih istraživanja za napredak društva i industrije, što bi potaklo društvene promjene u Hrvatskoj prema društvu utemeljenom na istraživanju i razvoju te inovacijama, nadaju se u IRB-u.