ALI JE ANONIMNA

Kazne za lažne prijave MUP-ovom aplikacijom!

19.10.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Tijekom prošlog tjedna Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu svog projekta E-policija javnosti je predstavilo aplikaciju za mobitele preko koje građani preko svojih mobilnih uređaja mogu jednostavno prijaviti sumnju u prekršaj ili kazneno djelo. Kontaktirali smo ravnateljstvo policije te doznali koliko je korisnika skinulo aplikaciju te koliko su do sada imali zaprimljenih prijava

Naša komentatorica Helena Puljiz u svom tekstu 'Vladavina prava je mrtva, živjela e-policija' pozabavila se problemom privatnosti tijekom korištenja MUP-ove aplikacije za prijavu kriminalnih radnji ili prekršaja. Ono što je nas zanimalo jest problem anonimnosti korisnika koji aplikaciju koriste te broj zaprimljenih prijava preko nje.

Iz Ravnateljstva policije javljaju da je u samo nekoliko dana od predstavljanja aplikacija dosad skinuta više od 12.500 puta i trenutačno je najpopularnija aplikacija po broju skidanja. Napominju kako se ti podaci mijenjaju iz trena u tren.

Zanimalo nas je što je i sa slučajevima lažnog prijavljivanja, a u MUP-u naglašavaju da su takve prijave problem s kojim se policija svakodnevno susreće i apelira na građane da to ne čine. U slučaju nove mobilne aplikacije trenutačno ne postoji sankcija za slanje lažnih dojava. Ipak, treba napomenuti da ako policija prilikom postupanja po dojavi utvrdi da postoje elementi uznemiravanja javnosti, provest će kriminalističku istragu radi utvrđivanja identiteta počinitelja koji će u tom slučaju biti sankcioniran u skladu s člankom 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Članak 16: Tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana. S obzirom na to da su u RH još uvijek na snazi važeći zakonski propisi za prekršaje kod kojih su kazne zapriječene u njemačkim markama, potrebno je, primjenom konverzacijskog tečaja od 1.955830 fiksiranog dana 1. siječnja 1999. Europske monetarne unije, valutu DEM pretvoriti u valutu EUR (1 EUR = 1.95583 DEM). Prevedeno, za spomenuti prekršaj možete biti kažnjeni kaznama u iznosu između 25,56 i 102,25 eura, odnosno između 190 i 780,49 kuna.

Preko aplikacija za mobilne uređaje MUP je do sada zaprimio ukupno 301 prijavu, od kojih se 158 pokazalo lažnima. Najaktivniji korisnici aplikacije dolaze s područja PU zagrebačke, slijede korisnici iz splitsko-dalmatinske te zadarske policijske uprave. Cijelu tablicu možete pogledati u prilogu.

Dojave koje građani šalju putem ove aplikacije u potpunosti su anonimne te građani nemaju razloga za zabrinutost u tom pogledu.

Autor aplikacije je MUP RH, a razvila ju je tvrtka SPAN.

Aplikaciju možete preuzeti za Android, iOS ili Windows Phone