NEOSTARTUP

Combisov inkubator stvarat će i nove tvrtke

Bionic
Reading

Neostartup koristi postojeće resurse i znanja Combisa te timu koji je unutar startupa daje slobodu u izradi novih rješenja koja, nadaju se u Combisu, mogu izrasti u nove proizvode i usluge, ali im i pružiti priliku za ulazak u nove tržišne niše

Prvi takav Combisov projekt je iFlight, sustav temeljen na računalnom oblaku koji služi za upravljanjem rasporedom letenja zračnih posada na osnovu podataka prikupljenih biometrijskim praćenjem fiziološkog stanja u stvarnom vremenu pomoću nosivih uređaja (poput pametnih satova i narukvica) i mobilne aplikacije.

Praćenje i analiza podataka bi zrakoplovnim tvrtkama trebali pomoći pri izbjegavanju situacija u kojima su piloti preopterećeni i preumorni, što bi trebalo smanjiti rizik od nesreća. Djelo je Combisovaca Maria Rudmana i Marka Radoša.

Ideja je, rekao je tportalu Goran Car, Combisov direktor strateškog područja za integrirana IT rješenja i usluge, nastala kao rezultat internog eksperimentiranja s tehnologijama, kao i upravljanjem projektima. Neostartup je zamišljen kao trajni interni inkubatorski program, za koji će Combis zaposlenicima staviti na raspolaganje svoje resurse.

Projekte koji će ulaziti u program procjenjivat će tim predvođen Carom, u kojem će biti još tri Combisova direktora. Ideja mora biti tehnološke prirode, a prednost će imati softver i zamisli usmjerene prema izvozu. Kako bi bio odabran, projekt također mora biti zanimljiv, imati potencijal za razvoj i monetizaciju te biti primjenjiv u razumnom roku.


Poput već spomenutog iFlighta, ne mora biti izravno povezan sa sadašnjim Combisovim poslovanjem, iako Car očekuje kako će većina prijedloga biti ideje kako poboljšati i unaprijediti postojeća rješenja. No, dodaje, Combis se vidi kao implementator rješenja poput iFlighta, zato što već prilično dobro vlada većinom elemenata ključnih za uspješnu primjenu.

Combisovi zaposlenici imat će odriješene ruke pri razvoju, ali će morati preuzeti odgovornost za isporuku konkretnih rezultata. Ti rezultati, pojasnio je Car, mogu biti i negativni - u tvrtci smatraju kako je korisno otkriti i ako nešto ne funkcionira. Na projektima će raditi tijekom radnog vremena i za to biti posebno honorirani. Car očekuje kako će im zaposlenici posvetiti i dio slobodnog vremena, kao i u 'pravim' startupovima.

Ukoliko se projekt dovoljno razvije i sazri, u Combisu su predvidjeli mogućnost izdvajanja u zasebnu tvrtku te potraži financijere za daljnji razvoj. No, to im trenutno nije primarni cilj.

'U startup svijetu ogroman broj ideja ne uspije zaživjeti zbog manjka resursa i stručne podrške. Cilj Neostartupa je povećati postotak preživljavanja tih ideja u sklopu Combisa, ali i pružiti priliku zaposlenicima za učenje i razvoj. Bit ću zadovoljan i ako nauče bolje uppavljati projektima i steknu nova znanja. Dobijemo li novi proizvod ili uslugu koje možemo ponuditi na tržištu, to će biti bonus', zaključuje Car.