BIT ĆE IH JOŠ

Uspješno je održan prvi WordCamp Croatia!

07.09.2015 u 15:27

Bionic
Reading

5. i 6. rujna prvi put u Rijeci je održana najvažnija konferencija za WordPress platformu. WordCamp Croatia održan je po licenci WordPress Foundationa, organizaciji koja se brine o tom najpopularnijem CMS rješenju na svijetu. Što je bitnije - zajednički zaključak sudionika, predavača i organizatora je to da je sve prošlo u izvrsnom ozračju i valja se nadati novom izdanju dogodine

Konferencijski dan je posjetile više od 160 sudionika, a prijenos uživo putem interneta, za koji se pobrinuo CARNet kao tehnički partner, je pratilo više od 900 ljudi. Baš kako je i najavljeno, dan ranije su se na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci održale tri radionice koje je organizirala hrvatska WordPress zajednica.

Samu konferenciju je pak otvorio Marko Dugonjić, poznati hrvatski dizajner i predavač - i to temom o tipografiji. Slijedio je Dario Jazbec Hrvatin, koji je pričao o korisničkom testiranju, a Petya Raykovska je govorila o tome kako se i zašto uključiti u lokalnu i europsku WP zajednicu. Predavanje o hostingu je održao Mark Hejinen, a slijedila su i dva predavanja na hrvatskom jeziku - ono Gorana Šerića o višejezičnosti te Borka Livića o WooCommerceu koji phokreće 30 posto svih svjetskih web trgovina.

Popodnevne sate obilježila su tehnički zahtjevnija predavanja. Domagoj Gojak je govorio o brzom kreiranju formi u WordPressu, Marko Banušuć je objasnio zašto se i kako Net.hr odlučio na prelazak na WordPress VIP platformu, a Ivan Blagdan je pak održao predavanje o rješavanju bugova. Konferencija je zaključena predavanjima Daniela Patakija o Advanced Custom Fieldovima te Tomaža Zamana o tome zašto ne treba biti jeftin.


Nedjelja je poslužila kao Contributor day, a prema priopćenju, tamo se okupilo 30-tak sudionika konferencije, kako bi naučili nešto više o sudjelovanju u razvoju WordPressa, lokalizaciji na hrvatski jezik i ojačanju zajednice - kako lokalne - tako i drugih zemalja.

WordCamp Croatia će stići i sljedeće godine - no u nekom drugom gradu.