IFA 2015

Lenovo probija granice

04.09.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Osim predstavljanja dvaju modela phableta, Lenovo je uoči otvaranja IFA-e oduševio novim tabletom Yoga Tab 3 Pro koji sadrži ugrađeni projektor

Samo mijena vječna jest, znaju to dobro u Lenovu, pa su nakon promjene logotipa, odlučili promijeniti i strategiju u kreiranju mobilnih uređaja, napokon se odvaživši napraviti uređaj koji popunjava rupu u veličini zaslona između njihovih smartfona i tableta.

Na predstavljanju u Berlinu, uoči otvaranja sajma IFA, Lenovo je tako predstavio svoj veliki telefon, odnosno phablet, nedvosmisleno ga nazvavši Phab, uz nešto veću inačicu koja se nepogrešivo zove Phab Plus.

Phab Plus je top-model, ima zaslon dijagonale 6,8 inča i rezoluciju zaslona od 1920x1080. Goni ga procesor Snapdragon 615 uz 2GB RAM, uz 32GB pohrane (uređaj ima i utor za SD karticu), a ima i 13-megapikselnu kameru te kapacitet baterije od 3500 mAh.


Model koji nema Plus u nazivu – Phab ima nešto veći zaslon, od 6,98 inča, ali i nešto slabije specifikacije, naprimjer, samo 1 GB RAM-a i 16 GB pohrane. No zato je tu povećana trajnost baterije na 4250 mAha, a uređaj ima i dva utora za SIM kartice.

Oba uređaja funkcioniraju na Androidu 5.0 Lollipop, a imaju i ugrađen softver za smanjivanje zaslona kako bi se funkcije mogle koristiti jednom rukom ako je potrebno.

Phab Plus stajat će razumnih 299 dolara na tržištima, a model Phab 179 dolara u dućanima gdje stiže već ovog mjeseca.

Na predstavljanju su pažnju izazvali i novi Motorolini uređaji (jedan model ima bateriju od 5000 mAha), no prava zvijezda prezentacije bio je tablet Yoga Tab 3 u dvije inačice i Yoga Tab 3 Pro.


Sva tri modela imaju sličan dizajn koji odlikuje komora za bateriju i za kameru u obliku tuljca (nešto slično kao bežična tipkovnica za Appleova računala). Svi uređaji nude i mogućnost povezivanja na 4G mreže, a funkcioniraju na operativnom sustavu Android 5.1.

Standardna Yoga Tab 3 dolazi u inačicama od osam i deset inča dijagonale zaslona, obje u rezoluciji od 1280x800 piksela, 1GB RAM-a i 16 GB proširive pohrane. Manji model ima bateriju od 6200 mAha, a veći od 8700 mAha. Oba imaju prednje zvučnike te 8-megapikselnu kameru.

Umjesto stylusa, Lenovo je integrirao tehnologiju AnyPen koja omogućuje pisanje u stilu standardne olovke.

Yoga Tab 3 Pro slična je svojim 'neprofesionalnim' kolegicama, no ima snažnije specifikacije, na primjer QHD (2560x1600) rezoluciju, Intel Atom x5-Z8500 procesor, 2GB RAM-a i 16GB pohrane.

No ono što je oduševilo sve nazočne je maleni projektor koji omogućuje kreaciju prilično kristalne slike od 70 inča, tako da je ovaj model postavio novi standard.

Osaminčna Yoga Tab 3 stajat će od 169 dolara, a desetinčni model trideset dolara više. Pro model će stajati 499 dolara, na tržištu je od studenog.