IMAJU NOVI ALAT

Facebook će znati kad objavite video bez dozvole

02.09.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Pod pritiskom tvoraca videa, koji tvrde kako ne uspijeva onemogućiti objavljivanje njihovih djela bez dozvole, u Facebooku pokušavaju pronaći načine kako lakše zaštititi video zapise od neovlaštenog prenošenja, naročito u slučajevima kad postanu viralni

Kako bi spriječili dijeljenje videa bez dozvole, u Facebooku su osmislili i razvili tehnologiju koja bi trebala brzo preopoznati video zapise koji su duplikati onih koje su autori izravno objavili.

Nastala je u suradnji sa skupinom tvoraca videa, među kojima su i mreža Fullscreen, iz koje su stigle brojne kritike na račun Facebooka te Zefr, tvrtka koja pomaže u praćenju videa online.

Tehnologija bi trebala omogućiti prepoznavanje videa na stranicama, profilima, grupama i u raznim zemljopisnim regijama, procjenjujući milijune uploadanih videa brzo i precizno. Kad pronađe prekršitelja obavijestit će izdavača, koji potom od Facebooka može zatražiti uklanjanje.

Korisnici koji se više puta ogriješe o pravila moći će biti blokirani, odnosno onemogućeni u objavi fotografija i videa.


Nova tehnologija nije potpuno automatizirana. Za razliku od Googleovog ID-a, prekršitelje će morati naći vlasnici video djela. Izdavači će imati pristup upravljačkom panelu online, putem kojeg će moći identificirati video zapise koje žele pratiti.

U Facebooku su se dosad oslanjali na tehnologiju njihovog partnera Audible Magica, koja koristi zvučni otisak prsta. Pokazalo se kako nije dovoljno učinkovita.

Iako je video na Facebooku eksplodirao tijekom prošle godine, dosegavši četiri milijarde streaminga dnevno, brojne zvijezde YouTubea nisu time oduševljene. Razlog je jasan: Facebook im ne nudi način kako mogu zaraditi na tome.