SHOW SE BLIŽI

Što bi nam mogla donijeti IFA 2015?

01.09.2015 u 12:34

Bionic
Reading

Berlinski sajam, koji će biti održan od 4. do 9. rujna, najveće je tehnološko okupljanje te vrste u Europi. Svake godine velika imena poput Samsunga, Sonyja, LG-ja i drugih u Njemačku dolaze s premijerama novih uređaja. Ova godina neće biti iznimka

Očekuje se kako će šestodnevni sajam 'IFA 2015' okupiti 1.500 izlagača i privući više od 240 tisuća posjetitelja. Bit će dosta govora o umreženim automobilima, robotima i startupovima, kao i mnoštvo uređaja za Appleov HomeKit i Googleovu platformu za pametni dom Brillo.

Samsung je dugo koristio IFA-u za predstavljanje nekih od svojih najvećih proizvoda. Serija Galaxy Note postala je gotovo pa standardnim dijelom sajma. No, južnokorejski div je novi Note već predstavio.

U prostorijama Berlin Messea mogli bi nam reći nešto više o Gearu S2, svom novom pametnom satu kojeg su već najavili tijekom predstavljanja Notea 5 i Galaxyja S6 edge +, s operativnim sustavom Tizen i metalnim kućištem.

Ne bi bilo čudno ako vidimo i premijeru uređaja za virtualnu stvarnost Gear VR, nastalog u suradnji s Oculusom, namijenjenog masovnoj prodaji. Adut iz rukava moglo bi biti osmoinčno (20,3 centimetara) tablet računalo zakrivljenog zaslona. Edge Tablet ili Note Edge Pro? Vidjet ćemo.


Kad smo već kod uređaja za virtualnu stvarnost, HTC planira do kraja godine na tržište izbaciti svoj Vive, pa ne bi bilo čudno da ga prvi put pokaže javnosti upravo u Berlinu.

Sony će vjerojatno nastaviti tradiciju predstavljanja novih izdanja pametnih telefona i tablet računala iz serije Xperia (Z5, Z5 Plus/Premium i Z5 Compact) te Smartwatcha i pametne narukvice SmartBand 2. Nove Xperije bi mogle doći sa skenerom otiska prsta, a Z5 Premium bi mogao biti prvi pametni telefon velikog proizvođača s Androidom koji će imati zaslon razlučivosti 4K.

Priča se kako bi Sony mogao pričekati premijeru novog filma o Jamesu Bondu 'Spectre', zakazanu za studeni ove godine, kako bi predstavio svoju novu perjanicu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se to doista i dogoditi.

Nagađa se kako bi LG mogao predstaviti G4 Pro, no izglednijim se čini kako ćemo vidjeti G Pro 3. Već je potvrđeno kako će predstaviti G Pad II 10.1 i novitete vezane uz Android Wear, a možda nas ipak iznenadi pametnim satom Nemo, koji navodno ima zaslon rezolucije 480 puta 480 piksela.


Motorola i Lenovo mogli bi izaći s deset novih uređaja iz raznih kategorija. Najzanimljivijim se čini novi Moto 360 2, kao i novo izdanje iz serije Droid Maxx. Lenovo, najveći svjetski proizvođač PC-a, ponudit će osvježenu liniju strojeva s Windowsima, nadogradnje za Yoge (Windows 10, čipovi Skylake), možda i pokoji mobitel - Vibe P1 sa zaslonom dijagonale 5,5 inča (13,9 cm) i baterijom od 5.000 mAh.

Huawei bi mogao predstaviti Mate S, uređaj sa zaslonom osjetljivim na jačinu dodira nalik onome kakav je na Apple Watchu osmojezgrenim procesorom Kirin K935, tri GB RAM-a, 64 GB memorije, kamerama s 20 i osam megapiksela i skenerom za otisak prsta. Također, mogao bi se pojaviti i Mate 8, kao i više podataka o tome kad ćemo vidjet Huawei Watch i koliko će koštati.

Intel bi trebao predstaviti novitete vezane uz Skylake, šestu generaciju čipova iz serije Core koji mogu biti ugrađeni u uređaje u rasponu od tablet računala do stolnih računala (ne i u pametne telefone), koriste manje energije i dolaze s integriranim tehnologijama za obradu slike, zvuka i memorije.

Acer bi mogao prikazati Liquid Z630 i Z530, možda i svoju inačicu uređaja s operativnim sustavom Windows Phone. Bit će i novih računala, predvođenih stolnim računalom iz serije Predator Gaming.

Iz Asusa bi mogli stići ZenFone Zoom i Max, s baterijom kapaciteta 5.000 mAh. Uz to, oečkujemo novitete vezane uz laptope, hibride i tablet računala, u prvom planu ona s Intelovim procesorom Skylake. Očekuju se datum početka prodaje i cijena za ZenWatch2.

Što se televizora tiče, ovogodišnja IFA će se u velikoj mjeri oslanjati na modele s tehnologijom HDR, u čemu bi trebao prednjačiti LG. Već su najavili kako dolaze sa četiri nova modela UHD 4K OLED televizora, od kojih tri podržavaju HDR.

Direktor odjela za zaslone u LG-ju Sang-Beom Han govorit će tijekom otvorenja sajma 4. rujna o tome što možemo očekivati nakon 4k i zakrivljenih zaslona, ali i novijim tehnologijama poput iznimno tankih i prozirnih zaslona.

Osim HDR-a, više proizvođača - predvođenih Philipsom i Sonyjem - dolaze s modelima koji podržavaju Android TV.