SREDINOM RUJNA

Stiže nam prva domaća konferencija o crowdfundingu

03.09.2015 u 16:15

Bionic
Reading

U prostorima Centra za kulturu Trešnjevka, 17. i 18. rujna bit će održan 'Zagreb Crowdfunding Convention', događanje posvećeno crowdfundingu koje organiziraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i društveno poduzeće Brodoto

Uz potpredsjednice platforme Indiegogo Liz Wald i Anastasiu Emmanuel, sudjelovat će i predstavnici dvije najveće europske crowdfunding platforme: Maria G. Perulero (Goteo.org) i Roberto Esposito (DevRev).

Dolazak su potvrdili Irene Tordera iz Europske mreže za crowdfunding, poslovni anđeli Saša Cvetojević i Mihovil Barančić (Zagrebački inkubator poduzetništva), IT i startup stručnjak Ivo Špigel, Goran Jeras, pokretač prve hrvatske etičke banke, Ladislav Jurić (Bagizzmo) i drugi.

Tijekom konvencije će biti razmijenjena znanja i iskustva o pripremi i provedbi crowdfunding kampanja i daljnjem razvoju crowdfundinga u Hrvatskoj. Također, bit će predstavljeni primjeri uspješnih domaćih i svjetskih crowdfunding kampanja.


Crowdfunding, odnosno grupno financiranje predstavlja alternativni način financiranja projekata koji se sastoji od mnoštva manjih donacija prikupljenih putem specijaliziranih internetskih platformi kao što su Indiegogo i Kickstarter. U prošloj godini u svijetu je na ovaj način prikupljeno preko 16 milijardi dolara, dok procjene Svjetske banke govore kako će do 2025. godine taj iznos narasti na preko 100 milijardi dolara.

U Hrvatskoj je ovakav način financiranja tek u začecima, no ima veliki potencijal za razvoj što pokazuju prikupljena dva milijuna kuna u prošloj godini, dok su pokrenute kampanje za 45 projekata.