STARTUPOVI, POZOR!

Pioneers Festival stiže u Zagreb!

31.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Svjetska banka, Europska komisija i Pioneers Festival organiziraju regionalno natjecanje tvrtki i poduzetnika 'Pioneers of the Balkans'. Najbolje startupove čeka 250 tisuća eura ulaganja, a finale natjecanja bit će u Zagrebu početkom prosinca

Pioneers Festival je tvrtka sa sjedištem u Austriji koja organizira istoimenu godišnju konferenciju o znanosti, tehnologiji i poduzetništvu.

Tijekom te konferencije u bečkoj carskoj palači Hofburg okupi se više od tri tisuće poduzetnika, tvrtki i ulagača u projekte u ranim fazama razvoja.

Projekt 'Pioneers of the Balkans' predstavljen je u zagrebačkom hotelu Esplanade po završetku turneje koja je uz Hrvatsku obuhvatila Albaniju, Bugarsku, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

U Hrvatskoj su posjetili Osijek, Rijeku, Split, Zadar i Zagreb.

Dosad je pristiglo više od 250 prijava, a još 400 tvrtki finaliziraju svoje prijave. Rok za prijavu pomjeren je do petka, 4. rujna. U uži izbor za polufinale bit će odabrano 50 projekata. Polufinale natjecanja bit će održano od 12. do 14. studenog u Beogradu, tijekom 'Belgrade Venture Foruma', a finale 3. i 4. prosinca tijekom 'Balkan Venture Foruma' u Zagrebu.

'Pioneers of the Balkans' trebao bi okupiti predstavnike velikih međunarodnih tvrtki, startupove i poduzetnike te više od sto investitora, institucionalnih i anđela-ulagača. Za najbolje su J&T Venture, SpeedInvest i StartLabs već osigurali 250 tisuća eura (oko 1,8 milijuna kuna) namijenjenih početnom ulaganju.


Ana Paula Cusolito iz Svjetske banke naglasila je kako je glavni cilj programa pomoći poduzetnicima u regiji pri dobivanu pristupa vanjskim izvorima financiranja.

Antonio Šeparović
iz tvrtke Oradian, koja je bila pobjednica festivala Prioneers prošle godine, rekao je kako zemlje u regiji nude jeftinu infrastrukturu, ali im nedostaje sustav koji bi bio prijateljski naklonjen prema ulaganjima, pa je teško doći do kapitala i investitora. Festival Pioneers stoga smatra pozitivnom inicijativom ne samo za Hrvatsku, već i čitavu regiju.