PODBADANJE

'Apple Watch je zanimljiva igračka', kaže šef Swatcha

31.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Iako konja za utrku još nemaju, Swatchov glavni direktor Nick Hayek mlađi našao je za shodno kritizirati Apple Watch. A ujedno su, izgleda, patentirali i izraz 'One More Thing'

Kao što smo već pisali, švicarski proizvođač satova Swatch već neko vrijeme razvija svoj pametni sat. Kad će ga zgotoviti, ne zna se, iako je od svibnja - kada se trebao pojaviti na tržištu- prošlo već više mjeseci.

Iako konja za utrku još nemaju, Swatchov glavni direktor Nick Hayek mlađi našao je za shodno kritizirati Apple Watch. Za švicarske novine Tages-Anzeiger rekao je kako je Appleov pametni sat 'zanimljiva igračka, ali ne i revolucija'.

'(To je) ... uređaj koji ždere toliko energije da ne može trajati dulje od 24 sata bez punjenja, a njegov vlasnik odmah gubi kontrolu nad svojim podacima. Ne želim pohraniti podatke o svom krvnom tlaku ili razini šećera u krvi u računalni oblak ili na poslužitelje u Silicijskoj dolini', dodao je.


Swatchov pametni sat, jednom kad se pojavi, bit će prvenstveno sat, pa tek onda sve ostalo. Ni on, niti drugi pametni uređaji švicarskog proizvođača neće pratiti zdravstveno stanje na bilo koji način. 'Ne mogu preuzeti odgovornost hoće li moj uređaj upozoriti korisnika na srčani udar na vrijeme', ustvrdio je.

Možda je promijenio mišljenje, pošto je u srpnju prošle godine najavio kako će integrirati značajke vezane uz fitnes, počevši od 2015. Doduše, te značajke dosad doista nisu integrirane u sat Swatch Touch.

I inače je lak na obećanijma. Izvorno je najavio kako Swatchove pametne satove uopće neće trebati puniti, da bi kasnije rekao kako će izdržati devet mjeseci bez punjenja. Zanimalo ga je i pretvaranje pametnog sata u alternativu kreditnoj kartici, uz pomoć NFC-a, kao i u uređaj za kontrolu pristupa. No, od svega toga zasad nema ništa.


Usput, čini se kako je Swatch prisvojio čuvenu foru Stevea Jobsa.

'One More Thing', glasovita rečenica kojom je suosnivač Applea najavljivao najveće novosti tijekom svojih prezentacija, navedena je kao Swatchov zaštićeni znak u Švicarskoj na stranici Wirtschaft.ch. Rok trajanja zaštite je do 27. studenog 2024. godine. Ili dok se Appleov odvjetnički tim ne baci na posao.

Možda je riječ o preventivnoj mjeri protiv Applea. Možda o specifičnom smislu za humor. Swatch je ujedno bacio oko i na izraz 'Tick Different', što zvuči jako slično slavnoj Appleovoj kampanji 'Think Different'.

Više:NeowinCNET