MOBILNI ALATI

Najbolje aplikacije za uređivanje fotografija na Androidu

20.08.2015 u 13:22

Bionic
Reading

Za fotografe, bili amateri ili profesionalci, uređivanje fotografija gotovo je podjednako važno kao i samo fotografiranje. Alati za uređivanje dovoljno su uznapredovali da fotografije više ne morate prebacivati na PC kako bi mogli raditi na njima

U trgovini online Play ima puno aplikacija za Android koje će vam omogućiti obradu izravno na pametnom telefonu ili tablet računalu.

1) Adobe Photoshop Express
Ovo je mobilna inačica jednog od najpopularnijih alata za obradu fotografija. Ne nudi sve značajke i mogućnosti kao i sveprisutna verzija za PC, ali na raspolaganju je njih dovoljno da poradite na fotografijama na zaslonu osjetljivom na dodir. Između ostalog, možete ukloniti crvene oči, nedostatke i šum. Ako imate fotografiju u formatu RAW, učitat će ju bez problema.

Osnovna aplikacija je besplatna (uz kupovine u sklopu aplikacije). Želite li sve filtere, trebat ćete izdvojiti tri dolara za paket Premium Looks, a za dodatne značajke pet dolara za napredni paket.


2) Aviary
Aviary ju dugo bio jedan od najboljih alata za mobilno uređivanje fotografija, pa ih je Adobe kupio. To ne znači kako su postali klon Photoshopa. Još uvijek imaju zaseban izgled, sučelje i način rada. Jedina je razlika u tome što možete spremiti svoje djelo na Adobeov servis Creative Cloud.

U usporedbi s Photoshop Expressom, Aviary se činio zaigranijim. Sad je nešto ozbiljniji, sa sivo-bijelim sučeljem koje se dobro uklapa u Adobeov vizualni identitet. I dobro izgleda na uređajima koji vrte najnovije izdanje Androida. Možete ga koristiti za primjenu filtera, postavljanje okvira i naljepnica... Također, odličan je alat za stvaranje internetskih memova.

Osnovna aplikacija je besplatna (uz kupovine u sklopu aplikacije), dodatne filtere i efekte možete naći u trgovini online Aviary Supply.

3) Snapseed
Treba li vam jači alat i na manjem zaslonu, Snapseed bi mogao biti rješenje koje tražite jer nudi značajke koje ima i u izdanju za PC. S njime, recimo, možete promijeniti perspektivu fotografije, zamagliti njene pojedine dijelove, prilagoditi kontrast, svjetlo, boju...

Sučelje je ponešto drukčije - opcije plutaju u obliku dugmadi iznad fotografije. Kad kucnete po njima, dobit ćete izbornik s dodatnim mogućnostima pri dnu zaslona. Kako je aplikacija u vlasništvu Googlea, dobro je integrirana s drugim servisima diva iz Mountain Viewa.


4) PicsArt Photo Studio
Izgleda poput društvene mreže s alatom za uređivanje. Zasut će vas banerima i fotografijama, alati za uređivanje skriveni su pod malim dugmetom na sredini ekrana. Čini se kao da je primarno usmjereno na to da vas navede na stvaranje vlastite mreže, praćenje drugih umjetnika i glasanje u raznoraznim natjecanjima.

No, jednom kad se dokopate samog uređivanja, dočekat će vas jednostavno i učinkovito sučelje. Tu su opcije za primjenu filtera i stvaranje kolaža, između ostalih, kao i mogućnost spremanja fotografija do osam megapiksela. Besplatna je, ali želite li maknuti oglase, trebat ćete jednokratno platiti 5,99 dolara, a dodatne značajke možete naći u pratećoj trgovini.

5) Pixlr
S Pixrl Expressom ste se, moguće je, već sreli, pogotovo ako imate Chroomebook. I ja ga koristim za obradu i pripremu fotografija za tportal. Izdanje za Android nudi većinu značajki iz izdanja za stolno računalo i omogućava više osnovnih radnji vezanih uz obradu fotografija. Dodatna je prednost to što je sučelje prilično dobro prilagođeno za korištenje na zaslonima osjetljivim na dodir.

Aplikacija dolazi s oglasima koji znaju biti iritantni. Uklanjanje će vas koštati dva dolara.

6) Photo Editor by Lidow
Ova je aplikacija dobro rješenje ako se ne želite gnjaviti s kreiranjem korisničkih računa, povezivanjem s društvenim mrežama i kupovinom u sklopu aplikacija. Besplatna je, s oglasima. Sučelje je nalik onome u Aviaryju.

Usredotočena je na više zgodnih značajki i efekata. Možete, na primjer, naglasiti pojedine dijelove fotografije tako da ostanu u boji, a ostatak pretočiti u crno-bijelu varijantu. Snimit će fotke s ograničenjem rezolucije do tri megapiksela (2.000 puta 1.500 piksela).

Više:Make Use Of