MLADI, ALI PRIJETE

Xiaomi napokon prestigao Apple - u Kini

05.08.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Analitička kuća Canalys izvještava kako su i Xiaomi i Huawei uspješno prestigli Apple u ovom kvartalu, nakon što su proizvodi tvrtke iz Cupertina jedno vrijeme dominirali tržištem

Canalys tako navodi da je Xiaomi sad vodeći proizvođač pametnih telefona, s udjelom u isporukama od 15,9 posto. Huawei je također zabilježio značajan rast (48 posto u odnosu na prošli kvartal) te se udjelom u isporukama zaustavio na 15,7 posto. Xiaomi je već do sada oborio nekoliko rekorda, a za ovu godinu planirali su isporučiti ukupno 100 milijuna uređaja.

'Kinesko mobilno tržište nastavlja sazrijevati, uz stagnaciju iz prethodnog kvartala', navodi Jingwen Wang, analitičar Canalysa. Dok su i Apple i Samsung zabilježili povećanje prodaje pametnih telefona, južnokorejski div se sve teže bori s jakom konkurencijom iz Kine, ali i SAD-a.


Dok ova analitička kuća nije navela udio Applea i drugih proizvođača na kineskom tržištu, Counterpoint Research predviđa da je Appleov udio u isporukama negdje oko 12 posto. Posebno je zanimljiv i rast branda Vivo, koji je uz udio u isporukama od oko osam posto u odnosu na prošlu godinu narastao za čak 300 posto.