HELIO X30

MediaTek u navali - otkrili novi čip s deset procesorskih jezgri

05.08.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Proizvođači mobilnih čipova imali su i boljih dana. Pored Qualcomma i MediaTek je imao jedan od lošijih poslovnih kvartala. Usprkos tome, pritisak je sve veći pa se značajna sredstva ulažu u istraživanje i razvoj, koji je pak doveo do čipa Helio X30, dorađen(ij)e verzije modela X20 s deset procesorskih jezgri

Iako je sredinom godine MediaTek u navali na Qualcomm najavio svoje prvo 10-jezgreno rješenje na čipu, Helios X20, tvrtka je sad predstavila još nekoliko vezanih proizvoda. Jedan od njih je i model X22, koji će biti konstruiran vrlo slično X20-tki, ali uz nešto viši radni takt nekih od procesorskih jezgri.

X30 je pak nešto drugačija priča. Ranije predstavljeni X20 (i X22) donose tri seta procesora - po dvije ARM Cortex-A72 jezgre na radnom taktu 2,5GHz, četiri Cortex-A53 jezgre na radnom taktu od 2GHz te još četiri Cortex-A53 jezgre na radnom taktu od 1,4GHz. Helio X30 donosi i četvrti set procesora:


4x ARM Cortex-A72 jezgre na radnom taktu od 2,5 GHz
2x ARM Cortex-A72 jezgre na radnom taktu od 2 GHz
2x ARM Cortex-A53 jezgre na radnom taktu od 1,5 GHz
2x ARM Cortex-A53 jezgre na radnom taktu od 1 GHz

Čip će pored toga imati i ARM Mali-T880 grafičku jedinicu te podršku za do 4GB LPDDR4 radne memorije. Ovako neobične konfiguracije na čipu dolaze zapravo iz ideje da će čip automatski odabrati prave procesorske jezgre za određene zadaće, a pri tom ostvariti visoke performanse uz nisku potrošnju i grijanje čipa.

Primjera radi, za pozadinske obavijesti dok je zaslon uređaja ugašen, dovoljne će biti Cortex-A53 jezgre na vrlo niskom taktu, dok će uređaj po aktiviranju zahtjevne aplikacije upogoniti sve što je potrebno uz temperaturna ograničenja, naravno.

Prve uređaje s ovim čipovima ne treba očekivati još neko vrijeme, izgledno će se na globalnim tržištima pojaviti tek početkom 2016. godine.