MOTO X/G

Novim Motorolinim mobitelima glavne odlike su dizajn i baterija

01.08.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Motorola je na posebnom događanju otkrila svoju novu mobilnu perjanicu Moto X Style, ali i model Moto X Play te novu generaciju popularnog modela Moto G. Pored konkurentne cijene i mogućnosti, glavne odlike su im dizajn i trajanje baterije

Nešto nakon otkrivanja treće generacije modela Moto G u Indiji, Motorola je na tri događanja u New Yorku, Sao Paolu i Londonu najavila i dvije nove verzije modela Moto X, Moto X Style i Moto X Play. Moto X Style nova je perjanica tvrtke u vlasništvu kineskog diva Lenovo.

Dizajnom vrlo sličan prethodniku (Moto X), Moto X Style je nešto veće dijagonale zaslona (5,7" u odnosu na 5,2") i QHD razlučivosti. Srce uređaju čini Snapdragon 808 čip, uparen s 3GB radne memorije i 21-megapikselnom kamericom. Perjanica stiže i s dva stereo zvučnika i TurboPower tehnologijom punjenja, a Motorola naglašava kako će se uređaj zahvaljujući tome puniti 50 posto brže od Samsunga Galaxy S6. Naravno, prilagodljivost korisnicima i dalje ostaje među najbitnijim stavkama pa će se tako moći birati između luksuzne kože i drveta, pored uobičajenih stražnjih pokrova koji će bez problema 'leći' na aluminijski okvir uređaja.


Baš kao i do sada, Motorola naglašava kako uobičajenu Android platformu nisu (mnogo) dirali te je iskustvo korištenja vrlo blisko Googleovim Nexus uređajima. Što se ponude tiče, korisnici će moći birati između 16GB, 32GB i 64GB modela, a svaki od njih podržava i microSD kartice kapaciteta do 128GB. Cijena uređaja bi trebala biti 200-300 dolara niža od 'konkurentskih mobilnih perjanica', a globalna dostupnost se očekuje u rujnu.

Model Moto X Play je nešto manje dijagonale (5,5") i slabijih tehničkih karakteristika (Snapdragon 615) - izuzme li se baterija od vrtoglavih 3.630mAh. Motorola tvrdi da će ovaj pametni telefon bez problema izdržati dva dana rada na jednom punjenju te da je punjenje od svega 15 minuta dovoljno za osam sati rada uređaja. Zaslon je razlučivosti 1080p, a kamerice ostaju iste kao na većem modelu. Motorola navodi da je glavna kamerica od 21MP 'najbolja u klasi', a je li to točno pokazat će prvi testovi uređaja. Što se cijene tiče, ona nije potpuno jasna, no Motorola navodi kako će ona biti tek '50 posto iznosa koji je potrebno izdvojiti za današnje perjanice'.

Treća generacija Motorole Moto G i dalje ostaje jedinstvenim uređajem u nižem cjenovnom segmentu. Dok je slabijeg hardvera, Motorola je uređaj opremila dovoljno dobro za prosječnog korisnika, a najveći adut je i dalje cijena. Naravno, tu je sada LTE podrška, a uz uređaj stižu i nove mogućnosti prilagodbe.

5-inčni uređaj je zaslona razlučivosti 720p, uz 1GB ili 2GB radne memorije te 8GB spremišnog prostora proširivog microSD karticama. Srce mu čini Snapdragon 410, a s modela Nexus 6 je 'posuđena' kamerica od 13MP. Svakako vrijedi spomenuti i da je nova Moto G vodonepropusna po IPX7 standardu.