ZVUČI PRIMAMLJIVO

Evo čime OnePlus Two planira pomesti konkurenciju

28.07.2015 u 20:11

Bionic
Reading

Jutros u četiri po srednjoeuropskom vremenu počelo je otkrivanje OnePlusovog novog pametnog telefona, ubojice konkurentskih perjanica. OnePlus Two otkriven je preko posebne Android aplikacije koja je uz Cardboard omogućila prikaz videa u 360 stupnjeva (VR), a ova mlada kompanija navodi da je riječ o prvom takvom pokušaju uopće. Što onda donosi model Two, i trebaju li uistinu strahovati konkurenti?

Snimljena virtualna prezentacija zgodno je zamišljena i mogla je biti impresivn(ij)a da nije suhoparne naracije i vrlo mučnih skriptiranih dojmova blogera koji su imali priliku posjetiti OnePlusove urede. S tim rečenim, uređaj nije krio mnogo iznenađenja pored kombinacije službenih i procurenih podataka.

Što se tehničke strane priče tiče, uređaj zadržava dijagonalu od 5,5", baš kao i razlučivost zaslona od 1.920 puta 1.080 piksela te zaštitni sloj Gorilla Glass - i to je izvrstan potez. Dok brojni proizvođači pumpaju sirovi broj piksela smješten na zaslone, ne mareći pritom za performanse i trajanje baterije, u OnePlusu su se odlučili držati nečega što ljudske oči uopće mogu razlučiti. Iako na prvi pogled po tehnikalijama zaslon djeluje identično prošlom modelu, doživio je zapravo mnogo tehničkih nadogradnji. Štoviše, tvrtka navodi da je riječ o jednom od najsvjetlijih mobilnih zaslona na tržištu.


Srce novog pametnog telefona ipak čini Qualcommov čip Snapdragon 810 koji se u ranijim verzijama pokazao problematičnim. Naknadna službena prezentacija na kineskom otkriva i kako je uređaj s tehničke strane dorađen kako bi se temperatura što bolje odvodila s čipa i tijela uređaja. Kako će stvar izgledati u praksi, tek treba vidjeti.

Čime OnePlus Two želi 'ubiti' ostale perjanice?

OnePlus Two stiže u dvije varijante koje se tehnički razlikuju tek u količini radne memorije i spremišnog prostora: 16-gigabajtni model koji će na tržište stići nešto kasnije ima tri GB radne memorije, a standardni 64-gigabajtni model donosi četiri GB radne memorije. Na proširivost microSD karticama može se zaboraviti, jer je, riječima OnePlusa, 'tako moguće ugroziti brzinu uređaja'.

Značajnu nadogradnju u odnosu na prošlogodišnji model doživjela je i kamerica. Ostaje na 'skromnih' 13 MP, a tu su sad laserski fokus (za fokusiranje unutar 0,33 milisekunde), optička stabilizacija slike te novi senzor koji zahvaljujući veličini piksela od 1,3 µm može uhvatiti više detalja u uvjetima slabog osvjetljenja. Pored glavne kamerice tu je i pet MP sprijeda za snimanje sebića.

Prednja strana, ponešto nalik na neke modele Galaxy zapravo je takva samo zbog tipke koja to nije (barem ne u fizičkom izdanju). Na sredini ispod zaslona tako se našao čitač otiska prsta, za koji tvrde kako radi brže od TouchID-a na iPhoneima. Unutrašnjost krije još i bateriju od 3.300 mAh te mogućnost primanja dvije kartice Nano SIM, dok vanjski dio krasi USB-C priključak za punjenje (uz pripadajući reverzibilni kabel), mogućnost izmjene stražnjih pokrova (StyleSwap, obećan još za prvi model) i nikad kvalitetniju izradu. Osim uobičajenih kromiranih dijelova, okvir uređaja sada je metalni, što se odrazilo i na masu od sada već solidnih 175 grama.

OnePlus Two će pokretati dorađena verzija platforme Android u izdanju 5.1, OxygenOS. Time je i službeno prekinuta suradnja s Cyanogenom, zahvaljujući kojoj je prvi model i postao vrlo popularan među mobilnim entuzijastima.

Što se tiče cijene, ona je tek nešto viša od prošlogodišnjeg modela. Modeli od 16 GB i 64 GB tako će koštati redom 329 odnosno 389 američkih dolara (tj. 339 i 399 eura). Nažalost, tvrtka će zadržati sustav pozivnica za novu generaciju uređaja, čime pokazuje da još nije spremna ući u izravnu borbu brojeva s konkurencijom - iako model Two nazivaju ubojicom perjanica za 2016. godinu. Navode kako će sada biti dostupno mnogo više jedinica te da će cijeli proces s pozivnicama ići značajno brže.

Mediji koji su se imali prilike poigrati novim uređajem navode da su ugodno iznenađeni, a posebno s time da OnePlus Two pored komponenti konkurira i značajno nižom cijenom. Najveća prepreka u nabavi će po svoj prilici opet biti tek pozivnice, no tek treba vidjeti kako će se stvari odvijati u tom polju. Dostupnost modela od 64 GB očekuje se od 11. kolovoza.