NIKAD MANJI

A zašto ne biste isprobali LEGO računalo?

30.07.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Ako se tko sjeća izvornog Lego mini računala, vjerojatno će biti oduševljen novim izdanjem - koje je 75 posto manje i 40 posto jeftinije od prethodnika, kako piše Mike Schropp na stranici totalgeekdom.com

'Kad sam složio prvo Lego računalo prije kakvih pet godina i objavio detalje na svojoj stranici, dobio sam mnogo pozitivnih povratnih informacija, a stvar je postala popularna i u medijima. Zahvaljujući tome, dobio sam mnogo upita od ljudi koji su htjeli napraviti vlastito Lego računalo, a sam sam izrađivao i pomagao u izradi Lego Servera, Lego računala za igranje i mnogo toga', piše Schropp, dodavši da je dosta upita bilo vezano za iste ili vrlo slične stvari.

Stoga je odlučio razviti sustav kojim bi većina potreba iz upita za minijaturnim Lego računalima trebala biti zadovoljena. Nešto ranije ove godine, predstavljen je Mini Lego Computer, koji je postao još popularniji nego se autor nadao. Zbog toga je Schropp odlučio dorađivati postojeći model i dobio novo izdanje. Dok bi bilo relativno jednostavno uzeti postojeći Intelov NUC dizajn i utrpati ga u kućište od Lego materijala, ovaj spretni autor je imao nešto drugačije ideje.


Micro Lego računala tako imaju aktivno hlađenje, čime je otvoren put maksimalnom korištenju raspoloživih resursa bez straha od pregrijavanja - no to je tražilo brojne dizajnerske preinake samog kućišta. Da stvari postanu još složenije, Schropp je odlučio koristiti modularan dizajn koji će korisnici moći nadograđivati po želji.

Core i3 inačica minijaturnog računala počinje od kakvih 599 američkih dolara, dok najskuplje izdanje s Intel Core i7 čipom i 16GB radne memorije stoji 879 dolara. Više tehničkih detalja i opcija je moguće pročitati u izvornom tekstu