ISPROBALI SMO

Epson EH-TW7200 je uređaj za lak ulaz u svijet kućnih kina

03.08.2015 u 09:22

Bionic
Reading

Za postavljanje novog uređaja iz Epsonovog gornjeg ešalona srednje klase kućnih kina trebalo mi je tek nekoliko minuta. Slika je bila podjednako dobra u 2D i 3D izdanju. Jedina ozbiljnija zamjerka je to što je malo prevelik za dvosobni stan

Epsonov EH-TW7200 nije malen (466‎ puta 395 puta 158 milimetara) ni lagan (8,4 kilograma) projektor. Zauzeo je dobar komad stola u našem dvosobnom stanu. Kad bih ga koristio na dulji rok, gotovo sigurno bih ga postavio na kakav zidni nosač jer mi se ne čini da bi bilo praktično stalno ga pomicati i premještati.

Dizajn mu je elegantan, s puno mekih i oblih linija te karakterističnom lećom sprijeda, čiji se poklopac automatski otvara kada pokrenete uređaj. Kućište je visoke kvalitete izrade, iako djeluje plastično.

Za postavljanje novog uređaja iz Epsonovog gornjeg ešalona srednje klase kućnih kina trebalo mi je tek nekoliko minuta, zahvaljujući mogućnosti namještanja slike uz uspravni i vodoravni pomak u vrlo širokom rasponu (uz veliki optički zum od x 2,1), pomoću kojih sam dobio vrlo dobru sliku čak i bez zasebnog alata za korekciju rubova.


Korisnim se pokazalo i šest unaprijed pripremljenih setova postavki - Dynamic, Living Room, Natural, Cinema, 3D Dynamic i 3D Cinema - od kojih sam najčešće koristio Cinema, iako ni Living Room nije bio loš.

U 2D načinu rada davao je jasnu i svijetlu sliku (2.000 lumena) prirodnih, nezasićenih, bogatih boja, s puno pojedinosti (i kod tamnijih scena), bez puno zrnatog prikaza, uz ugodno nisku razinu šuma u slici i fluidnom prikazu pokreta. Slično vrijedi i za 3D, a jedino je malo štekao pri scenama s više akcije, iako je i to bilo jedva primjetno.


Nisam imao dojam da je lag tijekom igranja bio veliki, no moguće je da bi zagriženiji igrači imali drukčije mišljenje. Ako vam je to bitno za izrazito dinamične akcijske igre, preporučujem da preciznije izmjerite prije kupovine kako biste ustanovili odgovara li vašim potrebama.

EH-TW7200 je u radu prilično tih, gotovo neprimjetan. Malo ga se više čuje pri načinu rada Normal nego što je to bio slučaj s načinom rada Eco, no ne mogu reći da je to stvaralo probleme.

Dolazi s parom 3D naočala i prilično velikim daljinskim upravljačem, a on mi je ispočetka stvarao probleme jer bi prestao funkcionirati bez vidljivog razloga. Nakon nekog vremena se prestao ćudljivo ponašati (opet, bez vidljivog razloga). Svidio mi se raspored tipki i to što je imao zgodno pozadinsko osvjetljenje.

Moj je dojam da ovim Epsonovim modelom ne riskirate puno. Nudi prilično dobar omjer cijene i kvalitete, uz gotovo besprijekorne performanse te zadovoljavajuće iskustvo gledanja i korištenja.


EH-TW7200 - osnovne specifikacije

Dimenzije: 466‎ puta 395 puta 158 mm
Težina: 8,4 kg
Projekcijski sustav: 3-LCD
Jačina bijelog/obojenog svjetla: 2.000 lumena
Rezolucija: FHD (3D) 1.080 p, 1920 puta 1080 piksela, 16:9
Omjer kontrasta: 120.000:1
Žarulja: ETORL, 230 W, 176 W (štedljivi način rada), izdržat će do 4.000 sati rada (5.000 u štedljivom načinu rada)
Potrošnja energije: 334/270 W (običan/štedljivi način rada)
Cijena: 16.000 kuna (preporučena maloprodajna)
Ustupio: Epson Hrvatska