ZA ANDROID I IOS

Evo nekoliko odličnih trikova za Facebook na mobitelu

27.07.2015 u 07:41

Bionic
Reading

Aplikacija za Facebook za Android i iOS ima više moćnih i zgodnih značajki. Pogledajte što vam omogućavaju vezano uz prikaz na news feedu, spremanje poveznica, objavu bez spajanja na internet...

Uklonite prijatelje koji vam idu na živce s News Feeda

Dosta vam je političkih natezanja, sportskih prepucavanja, beskonačnih nizova fotografija djece i domaćih životinja? Možete to jednostavno raščistiti koristeći mobilnu aplikaciju za Facebook.

Kucnite na strijelicu koja pokazuje prema dolje u gornjem kutu objave koja vas smeta i odaberite neku od ponuđenih opcija. Možete sakriti određenu objavu, prestati pratiti objave određene osobe (a da pritom i dalje ostanete prijatelji na Facebooku) ili blokirati izvor članka u objavi.

U izdanju za iOS dodali su i značajku pomoću koje možete kucnuti po fotografijama prijatelja čijih objava želite vidjeti više ili onih koje baš i ne želite pratiti. Kucnite na dugme 'More' u donjem desnom kutu na glavnom Facebookovom zaslonu, odaberite 'News Feed Preferences' , pa odgovarajuću opciju: 'Prioritize' ili 'Unfollow'.


Istu bi značajku uskoro trebali dobiti i mi koji smo na Androidu. Do tada nam je na raspolaganju ovaj postupak: kucnite na 'More' u gornjem desnom kutu zaslona, pa odaberite 'News Feed Preferences' kako bi vidjeli tko i što vam se najčešće pojavljuje u News Feedu, kao i koga više ne pratite.

Spremite poveznice za kasnije

Nemate dovoljno vremena za čitanje svih zanimljivih članaka koje vaši kontakti dijele na Facebooku? I za to postoji rješenje. Možete ih označiti za kasnije čitanje, tako što ćete kucnuti na strijelicu prema dolje u gornjem kutu objave, pa potom odabrati 'Save link'.

Osim članaka, tako možete spremiti i fotografije, video i druge sadržaje. Kad ih poželite pregledati, opet kucnite na 'More' i odaberite 'Saved'. Možete također i kucnuti na malo dugme s desne strane spremljenog članka kako bi ga arhivirali ili ponovno objavili.

Spremite fotografije na mobitel

Pojavila se fotografija koju odmah želite spremiti i trajno sačuvati. Kako? Kucnite na nju, pa potom na meni s tri točkice u gornjem kutu zaslona i odaberite 'Save photo'. Bit će pohranjena u foto album vašeg mobitela.

Naiđete li na sliku koja vam je uvredljiva, gadljiva ili odbojna, možete ju označiti tako što ćete kucnuti na nju, odabrati meni s tri točkice i potom opciju 'I don’t like this photo'.

Prebacite pregled na najsvježije objave

Početne postavke vašeg News Feeda određuju kako će Facebook prikazivati objave koje, temeljem algoritama, smatra da će vam biti najzanimljivije. Ako bi radije pratili što je novo, možete promijeniti postavke tako što ćete kucnuti na 'More' te odabrati opciju 'Most Recent'.


Uredite objavu

Omakao vam se nezgodan tipfeler ili krivi podatak? Kucnite na 'Edit post' i ispravite pogrešku. Opciju ćete naći kucnete li strijelicu prema dolje u gornjem desnom kutu objave. Facebook će zabilježiti vrijeme ispravke i objaviti ga.

Pogledajte sve što ste ikad lajkali, komentirali ili objavili

Kucnite na dugme 'More' u kutu zaslona (gore lijevo za Android, dolje lijevo za iOS), pa potražite 'Settings' i odaberite 'Activity log'.

Dobit ćete pregled svega što ste ikad objavili, lajkali ili komentirali, ali i mogućnost uklanjanja lajka ili komentara. Za potonje odaberite strijelicu prema dolje uz konkretan lajk ili komentar.

Zatvorite drugi 'aktivan' Facebook

Recimo da ste ostavili Facebook aktivan na nezaključanom računalu koje inače ne koristite redovno. Možete ga zatvoriti koristeći aplikaciju za Facebook na mobitelu.

Kucnite na dugme za meni u aplikaciji, odaberite 'Account Settings', pa 'Security' i onda 'Active Sessions'. Pronađite proces koji želite okončati (obično je najlakše preko oznaka 'Last Accessed' i 'Device Type') i kucnite na 'x' koji se nalazi uz njega. Tako ćete se na daljinu izlogirati.


Objavljujte postove i fotografije i dok niste na internetu

Našli ste se u zabačenoj uvali bez signala? Još uvijek možete objavljivati postove i fotografije tog čarobnog zalaska sunca, samo ne baš odmah
Kucnite na dugme 'Status', napišite objavu i dodajte fotografiju. Kad kucnete na 'Post' aplikacija će objavu staviti u red čekanja i objaviti čim se ponovno spojite na internet.

Izdanje za Android također će vam omogućiti lajkanje dok ste offline, po istom načelu.

Uredite fotografiju

Možete li uređivati fotografije na Facebooku? Možete. Ne baš kao na Instagramu, ali ipak možete.

Kad dodate fotografiju objavi, pri njenom dnu pojavit će se mala dugmad za uređivanje, tri u aplikaciji za Android, jedna za iOS (koja otvara pristup nizu drugih opcija).

Oba izdanja omogućit će vam dodavanje potpisa izravno na fotografiju. Možete ih i izrezati te dodati 'stickies', naljepnice s nasmiješenim, žalosnim i drugim emotikonima.

U izdanju za iOS na raspolaganju je i niz filtera poput onih na Instagramu. Pozovite ih povlačenjem prsta po zaslonu s desne strane ili kucnite na tab 'Filters'.

Više:PC World