SATYA NADELLA

Microsoft: 'Nemamo dobre mobitele u vrhu ponude'

25.07.2015 u 08:04

Bionic
Reading

U konferencijskom pozivu vezanom uz kvartalne poslovne rezultate Microsofta, čelnik softverskog diva Satya Nadella otkrio je kako su barem donekle svjesni toga da stvari u mobilnom segmentu ne čine dovoljno dobro

Vrijedi podsjetiti kako je Microsoft nedavno najavio rezanje gotovo osam tisuća radnih mjesta, primarno u mobilnom segmentu, a Nadella je najavio i to kako će se iz Redmonda otkrivati mnogo manje modela mobilnih uređaja.

Posebnu pažnju (konačno) će dobiti i perjanice, no do prvih rezultata (i prvih uređaja općenito) valjat će pričekati dovršetak Windows 10 platforme namijenjene mobitelima, što znači još barem koji mjesec. Microsoft je za prethodni kvartal morao otpisati čak 7,6 milijardi dolara vezanih uz kupovinu Nokije, a Nadella je u pozivu za investitore otkrio kako trenutno nemaju dobre uređaje u najvišem segmentu. Usprkos tome što u Redmondu navode kako čvrsto stoje iza mobilne platforme, odgovore na pitanja vezana uz broj planiranih uređaja i njihovu cijenu trebat će se strpjeti još neko vrijeme.


Kad je pak riječ o Windows 10 operativnom sustavu, Nadella je vrlo optimističan. Soft launch 'desetke' počinje 29. srpnja, a pored besplatne nadogradnje za vlasnike Windows 7 i 8.x licenci, novost je svakako to da je najavljeno više od dvije tisuće novih uređaja krojenih za Windows 10 platformu. U Redmondu se nadaju kako će do 2018. godine ovaj OS nove generacije biti na više od milijardu uređaja.

Neke od novih uređaja za Windows 10 Microsoft će otkriti za vrijeme ovogodišnjeg IFA sajma elektronike u Berlinu.