ISTE SU BOJE!

Kopira li kineski Xiaomi doista Apple?

20.07.2015 u 17:03

Bionic
Reading

Kopira li Xiaomi Apple? U Cupertinu to svakako misle, a Jony Ive je čak otvoreno u nekoliko navrata napao ovu mladu, ali itekako uspješnu kinesku tvrtku. Za ovu godinu očekuju da će isporučiti stotinjak milijuna pametnih telefona, a počeli su se širiti i van mobilnog svijeta

Odgovor na neka od pitanja vezanih uz 'kopiranje' ponudio je Xiaomijev Hugo Barra, bivša Googleova figura koja je upravo u kineskoj kompaniji 2013. potražila novo poglavlje u svojoj karijeri.

Na Iveov napad kako Xiaomi 'krade Appleove ideje', Barra navodi kako se cijela nesretna priča odvila zbog 'jednog zarubljenog dijela dizajna na jednom jedinom uređaju' te da su ljudi Xiaomi krivili zbog pristranosti prema Appleu, tj. negativnosti koje se gaje prema kineskim kompanijama. Za Bloomberg Business Barra je dodao kako nova perjanica kompanije nema niti jednu jedinu sličnost s iPhoneom, a na pitanje je li to uistinu tako rekao je da je jedina sličnost dostupnost bijele varijante uređaja.

Barra je u istom intervjuu otkrio i to da je Android platforma najbolja odluka koju je Google (ikad) donio. S obzirom da Xiaomijevi pametni telefoni za osnovu koriste Android platformu, za sada to vidi jedinstvenim izborom zbog otvorenosti. Android je po njemu ostavio trag koji će se pamtiti desetljećima, a vjeruje i kako Google odrađuje dovoljno inovacija za mobilnu platformu: