POD NOVOM ŠEFICOM

Google poslovao bolje od očekivanog

17.07.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Internetski div iz Mountain Viewa iznenadio je burzovne analitičare povećanjem prihoda za 11 posto i boljim upravljanjem troškovima tijekom proteklog tromjesječja

Nova šefica financija u Googleu Ruth Porat je u svom prvom obraćanju investitorima rekla kako će Google nastaviti paziti na troškove i podržavati inicijative koje idu u smjeru rasta. Ključno je upravljati tempom troškova, dodala je. Dala je i nagovijestiti kako bi Google mogao po prvi put kupovati vlastite dionice ili isplatiti dividendu.

Kombinacija dobrih rezultata i nastupa Porat (koja je u Google prešla iz Morgan Stanleya tijekom svibnja za 70 milijuna dolara) podigla je cijenu dionice za 12 posto, što je tržišnu kapitalizaciju tvrtke prvi put gurnulo iznad razine od 400 milijardi dolara.


Neto zarada iznosila je 3,9 milijardi dolara, više nego 3,4 milijarde dolara zabilježenih lani u isto vrijeme. Nije u pitanju samo smanjivanje troškova jer su prihodi rasli za 11 posto na 17,7 milijardi dolara. Bez troškova za pribavljanje prometa prihod je bio 14,35 mlrd dolara, više od očekivanih 14,27 mlrd dolara.

Prihodi su najviše rasli od oglašavanja na YouTubeu i poboljšavanju oglasa vezanih uz mobilno pretraživanje. Rast opsega Googleovih oglasa bio je veći od očekivanja, ali su i cijene oglasa također više pale no što su analitičari očekivali. Na Googleovim web odredištima plaćeni klikovi porasli su za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Jačanje američkog dolara smanjilo je kvartalni prihod za 1,1 mlrd dolara. Bez utjecaja tečaja prihodi bi rasli za 18 posto.


Gledano s troškovne strane, Google je trošio milijarde na podatkovne centre, preuzimanja te istraživanje i razvoj kako bi osigurao podršku za postojeće poslovanje i pronašao nove prilike za rast na raznovrsnim područjima poput energije, zdravstva i prijevoza. Nakon godina brzog rasta operativnih troškova (koji uključuju istraživanje i razvoj te prodaju i marketing) došlo je vrijeme za smirivanje lopte, pa su ti troškovi dosegli 6,4 mlrd dolara, nešto manje nego tijekom prethodnog kvartala.

Google je dodao 1.719 zaposlenih, pa ih sad ima 57.149. To je bilo najmanje povećanje od zadnjeg kvartala u 2013. Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja Google je zaposlio 1.819 djelatnika.

Sad raspolažu sa 69,8 milijardi dolara gotovine, u odnosu na 65,4 mlrd koliko su imali krajem ožujka.

Dobrim rezultatima unatoč, izazovi su još uvijek prisutni. Rast prihoda usporava - sadašnjih 11 posto je pola od prošlogodišnjih 22 posto, dok je prihod od oglašavanja na web odredištima rastao skromnih dva posto. Još uvijek nije izvjesno hoće li se Google dobro prilagoditi prijelazu na manje zaslone pametnih telefona i usponu mobilnih aplikacija.