PRIPREMITE SE

Evo kako će iOS 9 promijeniti vaš iPhone

Bionic
Reading

Kad instalirate betu iOS-a 9 na iPhone, isprva vam se neće činiti kako je puno toga promijenjeno. Aplikacije izgledaju isto, početni zaslon izgleda isto, kamera također izgleda isto. Već nakon prvih nekoliko minuta korištenja uvidjet ćete kako dojam vara

Iako ne nudi veliki redizajn poput iOS-a 7 ili sasvim novi izgled obavijesti poput iOS-a 8, novo izdanje donosi puno noviteta. Evo sedam naizgled malih promjena koje zajedno čine veliki zaokret.

1) Novi font
Nakon što se tijekom godina potpuno posvetio Helvetici, Apple je s devetkom malo razbio hegemoniju švicarskog fonta koristeći vlastiti font San Francisco, preuzet od Apple Watcha gdje je korišten radi bolje čitljivosti na sićušnom zaslonu.

Oba fonta su sans-serif i nadahnuti Akzidenz-Groteskom, pa ne izgledaju tako različito.


2) Štedljivi način rada
Apple sigurno nije prvi koji je osmislio štedljivi način rada za korisnike koji trebaju mobitel dulje od prijepodneva. Dosad su se vlasnici iPhonea i sami snalazili kako bi produljili rok trajanja baterije, koristeći trikove kao što su smanjivanje razine osvjetljenja zaslona ili uključivanje zrakoplovnog načina rada dok ne koriste mobitel aktivno.

No, Appleov štedljivi način rada ne ometa vas pri korištenju mobitela. Kako bi smanjio potrošnju manje koristi procesor, pa sve što radite je nešto sporije, kao da imate uređaj iz prethodne generacije. Ujedno i onemogućava osvježavanje aplikacija u pozadini i povlačenje e-pošte s poslužitelja te isključuje očite žderače energije poput animiranih wallpapera.

3) Mapa za selfije i screenshotove
Ovo je mala promjena koja će hrpu ljudi poštedjeti puno frustracija. Dok je iOS 8 mnoge razbjesnio organiziranjem fotografija u 'kolekcije', značajke koje dolaze s devetkom znatno su manje nametljive.

U Appleu su napravili pametnu mapu za selfije i snimke zaslona. Još uvijek postoji mjesto na kojem ćete naći sve fotografije koje ste snmili ikad, ali ako želite brzo doći do screenshota kojeg ste napravili prije nekoliko tjedana, trebat ćete tek nekoliko sekundi.

4) Tipkovnica za mala slova
Tipkovnica za iPhone sad pokazuje mala slova kad pišete malim slovima, a velika kad njih koristite. Nema više beskonačnog pritiskanja tipke 'Shift' kako bi shvatili u kojem ste načinu rada. Jupi!


5) Novo prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju
Ovo je jedna od promjena koju ćete odmah zapaziti, čim dva puta pritisnete dugme 'Home'. Uklonjen je dvodimenzionalni pregled aplikacija - zamijenio ga je pregled koji prilično podsjeća na zaslon alt-tab iz Windowsa 7.

6) Dugme za povratak u aplikaciju
Je li vam poznata situacija u kojoj otvorite poveznicu na Facebooku u Safariju, pa se poželite vratiti i komentirati to što ste pročitali, ali ne možete naći izvorni post? Ili kad jedna aplikacija otvori drugu aplikaciju kako bi obavila potvrdu identiteta, ali vas ne vrati nazad? U iOS 9 ugrađen je podsjetnik koji pokazuje kako ste stigli tu gdje se trenutno nalazite i omogućava brz povrak na izvorno otvorenu aplikaciju.

7) Brži je i lakši
Novo izdanje iOS-a čini se bržim i daleko je manje od prethodnika (1,3 GB naspram 4,58 GB) . Još je u beti pa ima bugova, ali za očekivati je kako će biti riješeni do objave redovnog izdanja. Appleov programski jezik Metal trebao bi omogućiti da aplikacije prepuste više posla grafičkom čipu, što bi trebalo produljiti trajanje baterije za čitav sat i poboljšati preformanse.

I još jedna velika stvar: inteligencija. Ne samo što su nadograđeni pretraživanje i Siri, već su proaktivna pametna rješenja provučena kroz cijeli sustav. Tako, recimo, od Siri možete tražiti da vas podsjeti na sastanak ili rođendan, pokušati otkriti tko vas zove s nepoznatog broja...