WI-FI SENSE

Ima li Windows 10 ozbiljan sigurnosni problem s bežičnim mrežama?

02.07.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Wi-Fi Sense je nova značajka Windows 10 operativnog sustava, koja bi trebala olakšati podjelu podataka o bežičnoj mreži s prijateljima. Međutim, u praksi nije riječ o nečem potpuno novom, jer već duže vremena postoji na Windows Phone 8.1 platformi. Što onda sa sigurnosti?

Upravo je mogućnost zlouporabe postala aktualnom temom ovih dana u online medijima, a neki od njih su počeli širiti i paniku prije nego je sustav uopće ugledao svjetlo dana. Što o svemu kažu sigurnosni stručnjaci Sophosa?

Wi-Fi Sense tehnički zapravo ne omogućava podjelu lozinki s prijateljima, no podatke mora smjestiti na servere kako bi se kod prijatelja koji također imaju aktiviran Wi-Fi Sense oni proslijedili u sami softver. Microsoft navodi kako se sve izvodi samo ako korisnik to izričito dopusti, na mrežama koje je on označio, a podaci se šalju preko zaštićene veze u zaštićenom obliku. Po povratku informacija one prate isti put, sve do kontakta koji koristi Wi-Fi Sense. 'Kontakti ne vide vaše lozinke, niti vi vidite njihove', stoji u objašnjenju mogućnosti na Microsoftovim stranicama.


Sophos navodi kako sigurnosni elementi Wi-Fi Sensea još nisu dovoljno testirani, no postoji mogućnost podjele tih podataka s osobama koje nisu nužno bliski prijatelji. Zapravo je to najveći problem u ovoj priči, a posebno u poduzećima koja će iz nekog razloga koristiti ovu opciju umjesto tzv. Guest Networka. Microsoft, srećom, navodi kako osobe koje koriste Wi-Fi Sense neće moći pristupiti računalima, uređajima ili podacima smještenima na mreži, no za sada nije potpuno jasno kako stvar funkcionira. Pored toga, u Redmondu napominju i kako mreže u poduzećima koje koriste 802.1X standard ne mogu biti podijeljene s kontaktima na ovaj način.

Većina do sada poznatih informacija za ovu mogućnost stiže s Windows Phone varijante (uključujući i relativno složeni način onemogućavanja stvari), a za Windows 10 tek treba pričekati.

Prve naznake
iz Preview verzije sustava omogućavaju povezivanje s Facebook kontaktima kako bi i oni mogli pristupiti korisnikovoj mreži, a iako u igri nisu lozinke ili pristup mreži, svakako je riječ o potencijalno velikoj sigurnosnoj rupi. Ako je za suditi po dosadašnjim buildovima 'desetke', stvari će se moći postaviti kudikamo lakše (i s upitima/potvrdama na svakom koraku) nego na postojećoj Windows Phone verziji.