KORISNO

Trebate partnere za crowdfunding? Potražite ih u HDNP-u

03.07.2015 u 06:24

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i društvenim poduzećem Brodoto, priprema bazu talenata nezavisnih profesionalaca Crowdfunding Academy

Baza trenutno funkcionira kao ad hoc podrška projektima u sklopu programa Crowdfunding Academy, iza kojeg stoje UNDP-a i Brodoto. 'Misao vodilja bila je povezivanje zainteresiranih članova HDNP-a različitih profesionalnih pozadina s crowdfunding projektima.

Na ovaj način članovi HDNP-a dobit će mogućnost stjecanja realnog rada na crowdfunding projektima (specijalizacija) i biti informirani o prilikama za edukaciju što u konačnici znači novi kanal za zaradu i suradnje. Sami crowdfunding projekti na ovaj način lakše će i brže doći do profesionalaca potrebnih za zaokruživanje svog tima', rekao je tportalu Matija Raos, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca.


Baza kojom upravlja HNDP ima parametre poput profesije, razloga pristupanja CA bazi (motivacija), dobi, dosadašnjeg iskustva, CV-a i kontakt podataka. Pristup će imati individualni crowdfunding projekti na upit i partnerske organizacije koje će izvoditi aktivnosti edukacije ili promocije crowdfunding pristupa.

Trenutno broji 77 članova, a u HNDP-u vjeruju kako će taj broj uz dodatno informiranje i aktivnosti rasti. 'Smatramo da je kvaliteta ovakvog tipa baze daleko bitnija od same brojke tako da ćemo se fokusirati na taj aspekt. Dodatno, vjerujemo da je baza dobar korak prema uspostavljanju hrvatskog crowdfunding laboratorija (akcelerator/hub)', dodaje Raos.

Moći će joj pristupiti partneri HDNP-a te na upit zainteresirani crowdfunding projekti, dok će samu bazu tvoriti isključivo članovi HDNP-a. HNDP okuplja stalne i povremene freelancere. Pridruženo članstvo je besplatno - dovoljno se upisati putem online prijavnice na web odredištu www.hdnp.hr


Svi zainteresirani profesionalci (članovi HDNP-a) mogu se prijaviti u bazu putem obrasca online. 'Za sada kroz e-glasilo informiramo sve u bazi o prilikama i upućujemo na treću stranu, dok će u budućnosti baza biti dio sustava profila članova na HDNP portalu koji će imati i druge slične baze (na primjer, startup ili društvene inovacije), a koje će segmentirati članove prema znanjima, vještinama i ono bitnije interesima i afinitetima. Baze i profili bit će dostupni za pretraživanje HDNP partnerima uz dopuštenje članova', kaže Raos.

U HDNP-u trenutno ne planiraju poseban program edukacije u samostalnoj izvedbi već isključivo kroz suradnju s partnerima poput Crowdfunding Academy ili Crowdfunding.hr. Ako se pokaže interes postoji mogućnost razvoja interne edukacije članova u kojoj će sami članovi HDNP-a biti edukatori, slično kao što se već radi u sklopu njihovog edukativnog programa Freelance akademije.

'Također, crowdfundingom ćemo se i dalje baviti kroz 'Dane društvenih inovacija' i nastavkom suradnje s timom Slovenia Crowdfunding, koji je već održao dvije masterclass radionice u Zagrebu', najavljuje Raos.

Edukacija će za polaznike biti besplatna ako će ju financirati donatori, sponzori ili partneri. U suprotnom će se naplaćivati kako bi se namirili troškovi angažmana stručnjaka, organizacije i promocije.