'LOKALNE USLUGE'

Istraživanje pokazalo - Google šteti potrošačima

30.06.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je kako Googleovi rezultati pretraga favoriziraju njihove servise. Tim je dodano ulje na već postojeću vatru između EU regulatornih tijela i IT diva iz Mountain Viewa

Zbog zlouporabe položaja, protiv Googlea je EU već službeno podigla tužbu, nakon što iz kvartala u kvartal igra mačke i miša nije donijela kompromisno rješenje. Istraživači s Harvarda i Columbia Law School u New Yorku su posebnu pažnju u svom radu posvetili lokalnim servisima, gdje bi web tražilica prikazivala relevantne rezultate za potrošače u kategorijama trgovina, restorana, filmova i sl. sadržaja.

Korisnicima se više svidjela pretraga zasnovana na bitnosti, a ne onom što bi Google prikazao. Tim je pružen i 'empirijski dokaz da Google šteti potrošačima', što bi moglo zanimati EU tijela koja trenutno vode istragu oko IT diva.


Ipak, valja imati na umu kako je cijelo istraživanje platio Yelp, tvrtka koja je izravno oštećena Googleovom praksom i koja je među tužiteljima u procesu EU protiv Googlea. Naravno, regulatorna tijela neće uzeti tek ovu studiju u obzir pri donošenju konačne odluke, već radi nezavisna istraživanja - iako Wall Street Journal saznaje kako bi regulatori bili oduševljeni bilo kakvim istraživanjima koja će ubrzati cijeli proces.

WSJ