PAMETNI DOM

Evolucija rasvjete - žarulje postaju pravi gadgeti

28.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Današnji domovi sve su puniji pametnih uređaja svih vrsta, od televizora pa do perilica za rublje. Međutim, tržište je sve otvorenije i za nešto mnogo manje - pametna rasvjetna tijela

NBC News donosi pregled nekih novijih uradaka u tom smislu. Prvi na listi je Twist, gadget koji kombinira LED rasvjetu i bežični zvučnik u jednom, a kojeg je moguće montirati na uobičajene utore. Jedini problem ovog dodatka je povisoka cijena, no 250 američkih dolara u prednarudžbi bi trebao donijeti jednu žarulju sa zvučnikom te dva rasvjetna LED tijela bez audio mogućnosti.

Beam je pak minijaturni bežični projektor, koji se jednako tako može montirati u postojeća mjesta za rasvjetu. Dok je daleko od toga da zamijeni televizor ili pravi projektor, riječ je o vrlo zabavnoj ideji s hrpom mogućih primjena. Cijena? 430 dolara u prednarudžbi.


Philipsov Hue Lux je postao vrlo popularan, vjerojatno zahvaljujući koliko-toliko pristupačnoj cijeni te mogućnosti kontroliranja boje preko mobilnih aplikacija, ali i signalizaciji obavijesti na mobilnim uređajima preko rasvjetnih tijela.

Za one s problematičnim kućnim mrežama, možda je rješenje Boost LED rasvjeta. U njoj se nalazi tzv. 'extender' za Wi-Fi mrežu, a što je bitnije, sve je opet moguće kontrolirati preko pripadajuće mobilne aplikacije. Prodajna cijena je 50-tak dolara, no postoji više opcija.

Snap je zapravo sigurnosna kamerica i rasvjetno tijelo u jednom, a sama kamerica funkcionira slično Dropcamu (sad poznat kao Nest Cam). Jednom povezana s mobilnom aplikacijom, preko uređaja je uvijek moguće vidjeti situaciju u prostoriji gdje je smještena. Cijena za sada nije poznata.

Više o svemu na izvornom linku