NEMAJU IZBORA

Mornarica troši milijune dolara zbog Windows XP

26.06.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Američka mornarica morala je izdvojiti 9,1 milijun dolara kako bi im prastari sustavi u 'Space and Naval Warfare Systems Command' ostali sigurni - jer im srce čini Windows XP. S obzirom da se očekuje manjak modernizacije još u 2017., ugovor s Microsoftom za dodatnu podršku bi Redmondu mogao uprihoditi više od 30 milijuna dolara

U ugovoru je uključena podrška za stotinjak tisuća računala, kojima su potrebne sigurnosne zakrpe za Windows XP, Office 2003, Exchange 2003 i Windows Server 2003. Tri prva proizvoda su i službeno potpuno bez podrške, dok se za Windows Server 2003 prekid službene podrške očekuje za 14. srpanj ove godine. Rezultat cijele priče je da će Microsoft s tvrtkama i organizacijama koje iz nekog razloga još nisu prešle na modernije sustave potpisati posebne ugovore te tako biti osigurana plaćena podrška.

Zanimljivo je da je mornarica u SAD-u počela tranziciju sa Windows XP sustava još 2013. godine, no još uvijek se stotinjak tisuća radnih stanica i računala vrti na nepodržanom softveru. Glasnogovornik Space and Naval Warfare Systems CommandaSteven Davis je izjavio kako se mornarica oslanja na niz starih sustava i programa, a dok te aplikacije i programi ne budu modernizirani, moraju se pobrinuti za njihovu sigurnost.


Windows XP sustavima se služi još od 10 do 15 posto svih korisnika, ovisno o načinu na koji se odrađuju mjerenja. U travnju 2014. godine službeno je ušao u end-of-life kategoriju.