NEWS LAB

Google želi promijeniti novinarstvo, evo i kako

24.06.2015 u 09:30

Bionic
Reading

News Lab je globalna inicijativa diva iz Mountain Viewa, pokrenuta kako bi omogućila suradnju s novinarima i poduzetnicima u stvaranju medija budućnosti. Pa, da vidimo kako su oni to zamislili

News Lab će djelovati na tri osnovna područja.

U prvom će novinarima diljem svijeta (i redakcijama koje znaju kako ih upotrijebiti) nastojati približiti već postojeće Googleove servise i alate kao što su Maps, YouTube, Earth, Fusion Tables (alat za vizualizaciju podataka) i tražilica. Pripremili su novinarskom poslu posebno prilagođene upute i vodiče, sa studijama slučajeva i primjerima iz prakse.

Isto vrijedi i za setove Googleovih podataka, s naglaskom na platformi Google Trends, kako bi olakšali stvaranje članaka temeljenih na podacima.


Treće područje su programi za razvoj kojima žele povećati broj startupova na medijskoj sceni i baviti se spojem tehnologije i novinarstva općenito. Udružili su snage s medijskim akceleratorom Matter iz San Francisca i Hack/Hackers, skupinom koja okuplja razvojne programere i novinare te im namjeravaju osigurati financijsku podršku i mentorstvo.

U planu je i niz događanja pod nazivom Techraking, hackatona koji će se baviti novim alatima istraživačkog novinarstva poput dronova, baza podataka online i tome slično.

Fokus će također biti na građanskom novinarstvu, čime će se prvenstveno baviti tri projekta (First Draft, WITNESS Media Lab i YouTube Newswire), kako bi YouTube i druge otvorene platforme bolje poslužile za plasiranje vijesti.

Osim u Sjedinjenim Državama, News Lab će imati timove u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, za početak.

Introducing the News Lab