NISU GLASINE

Da, Nokia se uistinu planira vratiti mobitelima

19.06.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Je, nedavno su zanijekali da rade na novim uređajima, no u Finskoj se itekako planiraju vratiti mobitelima. Njemački Manager Magazin objavio je intervju s čelnikom Nokije, Rajeevom Surijem, koji je pak otkrio kako traže 'odgovarajuće partnere' za rad na mobilnim uređajima

Zanimljivo je kako su nedavne glasine o proizvodnji uređaja službeno negirane, ali riječima da u Nokiji nemaju planova proizvoditi ili prodavati uređaje potrođačke elektronike, iako su već otkrili vlastiti tablet Nokia N1 - i na određeni način se vratili u svijet hardvera. Tu je bio potpisan poseban ugovor s proizvođačem Foxconn, a planira se još uređaja...

I dok posrnuli finski div tehnički ima ograničenja vezana za izradu i korištenje svog imena na mobilnim uređajima do četvrtog kvartala 2016. godine, za početak priče je izgledno da će se potraga svesti na licenciranje. Ipak, iz intervjua je očito da se proizvođač planira vratiti osmišljavanju i licenciranju uređaja onaj tren kada to partnerstvo s Microsoftom dopusti u 2016.

'Microsoft proizvodi mobitele. Mi bismo ih jednostavno dizajnirali i omogućili korištenje našeg imena za licenciranje', dodao je Suri.


U međuvremenu, Nokia se posebno fokusirala na mrežnu opremu, kupovinom Alcatel-Lucenta u travnju ove godine. Pojavile su se i glasine o prodaji HERE odjela za kartografska i navigacijska rješenja, no Suri je o tom tek rekao kako u obzir prodaja dolazi tek ako će netko 'dugoročno poboljšati poslovnu srž'.