POTEZ PROTIV SMEĆA?

Microsoft čisti dućan aplikacija, a pritom stradaju i one valjane

17.06.2015 u 07:38

Bionic
Reading

Krajnje je vrijeme da IT divovi shvate da sirovi broj aplikacija u pripadajućim ekosustavima ne znači mnogo. Svaka od trgovina aplikacijama je bogata raznoraznim smećem, neke više od drugih, neke manje. Kako bi se uhvatili u koštac s tim problemom u Microsoftu već dugo obećavaju čišćenje takvog sadržaja iz Windows Storea. No, tim potezom su zahvatili i aplikacije koje ispunjavaju svoju svrhu bez lažnog reklamiranja

S obzirom na to da se u Windows trgovinama ne nalazi konkurentan broj poznatih aplikacija, mnogi su to iskoristili kako bi prezentirali 'zamjenske' u obliku smeća - pa i ukradenog materijala. Microsoft je tome 'odlučio stati u kraj' pa je uklonio i one za koje smatra da ne ispunjavaju svoju svrhu.

Neowin tako piše da je nekoliko vrlo popularnih aplikacija (više od 10 tisuća preuzimanja uz više od stotinu recenzija) s prosječnom ocjenom 4/5 uklonjeno iz trgovine, jer su po mišljenju Redmondovaca 'nedovoljno kvalitetne'.


Google je u nekoliko navrata na ovaj ili onaj način onemogućio Windows Phone platformi postojanje kvalitetne službene aplikacije pa ne čudi da je mnogo developera bilo zainteresirano kreirati zamjenski sadržaj. Među njima je bio i Brandon, čija je aplikacija sve samo ne dio smeća u trgovini.

Microsoft je tako sam sebi pucao u nogu kada je po objavi operativnog sustava Windows 8 dopustio hrpu neprovjerenog sadržaja, a sada uklanja i neke potpuno benigne komade aplikacija koje su korisnici očito cijenili.

Windows 10 stiže sljedeći mjesec, a u Redmondu očekuju val novih aplikacija te je izgledno da na ovaj način 'pripremaju teren', piše Neowin