'NEMA ZAMKI'

Microsoft otvorio izvorni kod Windowsa EU vladama

16.06.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Microsofft je u Bruxellesu otvorio Transparency Center te pozvao EU vlade na analizu izvornog koda Windows sustava. Cilj ovog poteza je ukloniti svaku sumnju i godinama stare glasine kako u svoj softver Redmondovci pakiraju 'backdoor kod i slične napasti'

'Nadamo se kako će ovaj potez pomoći u izgradnji povjerenja u online svijet', rekao je Matt Thomlinson, Microsoftov potpredsjednik sigurnosnog odjela, dodavši kako pored mogućnosti pregleda izvornog koda u centrima za transparentnost, sudionici u programu mogu vidjeti bitnu tehničku dokumentaciju vezanu za druge proizvode i usluge Microsofta, ali i informacije vezane uz cyber sigurnost te ranjivosti.

U Microsoft Government Security Program se do sada upisalo 42 agencije iz 23 zemlje, a europski centar za transparentnost je drugi takav odjel tvrtke iz Redmonda.


Od doba kada je Edward Snowden otkrio brojne dokumente vezane za narušavanje privatnosti, korisnici diljem svijeta, baš kao i vlade postali su sumnjičavi u svaki komad softvera koji postoji, a s obzirom da se Windows nalazi na više od milijardu računala te 'zatvoreni kod', počele su kružiti glasine kako Microsoft tajno surađuje s NSA i sličnim agencijama za potrebe špijunaže.

Sad osim američke vlade, Microsoft ostvaruje i vrlo bitnu suradnju s EU vladama. Hoće li to 'smiriti strasti' potrošača vezanih uz privatnost tek treba vidjeti.