IMAMO PRAVO ZNATI

Evo stranice na kojoj možete pitati vlast što hoćete

10.06.2015 u 06:44

Bionic
Reading

Jeste li ikad tražili informacije od tijela javne vlasti? Niste znali komu poslati zahtjev za informacijama? Od sada na jednom mjestu možete na poslati zahtjeve za informacijama bilo kojem tijelu javne vlasti

Imamo pravo znati' je internetska platforma koja koristi slobodni kod Alaveteli i otvorene podatke Registra službenika za informiranje s Portala otvorenih podataka. Zajednički projekt udruge Programiraj za Hrvatsku, GONG-a i ureda Povjerenice za informiranje omogućuje traženje informacija od oko šest tisuća tijela javne vlasti.

Da bi postavili upit, ne morate znati e-mail adresu tijela javne vlasti - dovoljno je znati kome želite uputiti zahtjev za informacijom ili dokumentacijom. Odgovor će stići na e-mail adresu koju ste naveli.

Od podataka podnositelj zahtjeva treba dati samo ime i prezime. Svi upiti će biti javni i predstavljati trajnu arhivu, a korisnici će moći pretražiti informaciju koju je već netko ranije tražio.

Izraz 'informacije javnog sektora' odnosi se na podatke koje tijela javne vlasti prikupljaju u okviru svog djelokruga, kao što su gospodarsko-financijski podaci, podaci iz pravosuđa, prostorno-geografske informacije, statističke informacije, različiti registri i baze podataka, a koji imaju potencijal za ponovnu upotrebu u svrhu razvijanja novih proizvoda i usluga, poput navigacijskih sustava, prometnih aplikacija, vremenske prognoze, financijskih usluga, znanstvenih i drugih istraživanja i slično.


'Ovim projektom želimo omogućiti građanima transparentniji i lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta. Podnošenje zahteva za pristup informacijama putem interneta odnosno elektronskom komunikacijom ima istu težinu kao i papirnato pisani zahtjevi.

Tijelo javne vlasti zakonski je obavezno odgovoriti, a kada ne odgovore u roku, platforma ImamoPravoZnati na vrijeme će vas obavijestiti.

ImamoPravoZnati služit će kao trajna arhiva svih zahtjeva za pristup informacijama koji su podneseni putem ove internetske stranice, kao i odgovora tijela javne vlasti.

Ovom platformom želimo olakšati traženje informacije od javnog interesa te doprinijeti transparentnosti i političkoj odgovornosti tijela javne vlasti. Upravo zbog toga je sva komunikacija na platformi ImamoPravoZnati javnog karaktera', kaže Jelena Berković iz GONG-a.

Prema podacima koje je iznijela povjerenica za informiranje Anamarija Musa, tijela javne vlasti prošle godine primila više od 20 tisuća zahtjeva. Bilo je 650 žalbi, a dvije trećine od tog broja ih se odnosilo na šutnju javne uprave. U najvećem broju podnositelji su bili građani, a u manjem broju udruge civilnog društva, novinari...

Ured Povjerenice za informiranje izradio je popis tijela javne vlasti, koji će stalno biti nadopunjavan novim informacijama. Platformu 'Imamo pravo znati' održavaju volonteri ekspertne skupine Code for Croatia uz stručno savjetovanje GONG-a.