REVOLUCIONARAN MODEL

Canon slavi deset godina serije EOS 5D

03.06.2015 u 07:45

Bionic
Reading

Malo koji ljubitelj fotografije nije čuo za čuveni Canon fotoaparat EOS 5D. Tvrtka obilježava desetu obljetnicu te serije, čiji je prvi model predstavljen u rujnu 2005. godine, a unio je pravu revoluciju u foto-tržište

Canon navodi da je to uspio jer je bila riječ o prvom DSLR uređaju namijenjenom amaterima, koji je koristio CMOS senzor punog kadra - i po vrlo konkurentnoj cijeni. Entuzijasti i ljubitelji fotografije svih vrsta mogli su iskoristiti impresivne mogućnosti uređaja kako bi dobili vrhunske uratke, koji su u mnogočemu bili rezervirani tek za profesionalce i one s dovoljno novca za takav hobi.

No, nije tek prvi model bio revolucionaran. Druga generacija uređaja, EOS 5D Mark II je utabao put snimanju filmova i iskoristio popularnost DSLR aparata za snimanje istih. Štoviše, taj uređaj je zatresao filmsku industriju a njime su napravljene i čitave epizode popularnih serijala. 'U spoju s iznimnom kvalitetom slike i većim nadzorom nad dubinom polja omogućio je snimateljima da iskoriste Canonovu široku ponudu različitih zamjenjivih objektiva iz serije EF koja se u to vrijeme sastojala od više od 64 modela, omogućujući širok spektar slikovnih mogućnosti', priopćavaju iz Canona.


U ožujku 2012. Canon je predstavio EOS 5D Mark III koji je značajno poboljšao slikovne i videomogućnosti prethodnog modela te ponudio povećanu preciznost automatskog fokusiranja i veću brzinu uzastopnog fotografiranja. Najsvježije predstavnike serije čine ovogodišnji modeli EOS 5DS i EOS 5DS R, za koje Canon navodi da su transformirajući sustavi koji nadilaze granice 35-milimetarskih senzora.

'Kroz vlastitu proizvodnju svih vitalnih dijelova digitalnih fotoaparata EOS Canon je stvorio izuzetno robusnu ponudu. Svaki model u seriji, uključujući EOS 5D, konstruiran je da ponudi najbolje slikovne performanse zahvaljujući evoluciji u inovativnoj tehnologiji.'